fredag 25 januari 2008

Eko från urtiden


Eko från urtiden
av Margit Sandemo

Detta är den näst sista delen i Margit Sandemos senaste serie, Trollrunor. Den sista kommer ut i februari här i Sverige. Vi får anta att det börjar närma sig lösningen på gåtan nu. Annars har man ofta trott det, men sååå dyker det upp ett nytt problem.

Det finns ett par saker som kunde gjort serien helt okej. Alltihop borde liksom stramats upp.
- Färre böcker, historien håller bara för kanske fem stycken, inte elva.
- Färre "huvudpersoner", som det är nu går det knappt att hålla isär alla medlemmar i den stora släkten som löser mysteriet. Det borde definitivt inte varit så många olika generationer. Man kan inte engagera sig i de olika karaktärerna, som man gjorde med Sagan om Isfolket.
- Smartare och mer skrämmande "bad guys" som är lite utmaning, istället för att det ska dyka upp en massa nya hela tiden. Man undrar alltid hur de har lyckats samla så mycket ond makt när de är så korkade.

Men nu är det inte så, och böckerna är inte bra. Att jag ändå läser beror nog mest på att när jag har påbörjat en serie vill jag läsa klart. Dessutom har jag läst och tyckt om många av författarens tidigare böcker, och det finns en viss grad av igenkänning som gör att det kan vara ganska trevlig läsning. Men mest irriterande alltså.

Trollrunor:
1. "Skogen bortom dagen"
2. "Sandhammaren"
3. "Där vinden får vila"
4. "Blind måne"
5. "Månhäxan"
6. "Svartalver"
7. "Den blå jorden"
8. "Stenvargen"
9. "Den de glömde"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar