söndag 1 juli 2007

En riktig våldtäktsman: En bok om samhällets syn på våldtäkt


En riktig våldtäktsman: En bok om samhällets syn på våldtäkt
av Katarina Wennstam

Jag ser att det var nästan tre år sedan jag läste boken som kom före denna, "Flickan och skulden", och jag skrev redan då att jag tänkte läsa "En riktig våldtäktsman". Det går inte så snabbt här...

I förra boken handlade det om samhällets syn på våldtäkt med betoning på offret. Att detta är ett brott där offret ofta anses få skylla sig själv. Den här gången är det gärningsmännen det handlar om. Hur ser man på dem egentligen? De flesta reagerar med avsky, detta är verkligen ett av de allra värsta brott som finns! Men sedan börjar man ta tillbaka det. Jaha, bodde de ihop, uppförde sig offret si och så, hade offret tidigare haft sex med gärningsmannen? I så fall så var det ju inte så farligt. En riktig våldtäktsman är ju en sån som hoppar fram bakom en buske i en mörk park. Men det är, får vi veta, långt ifrån den vanligaste sortens våldtäkt.

Wennstam tar upp flera autentiska fall, några som man känner igen från "Flickan och skulden", och funderar över vad som drev förövarna. Några riktigt bra svar får man inte. Det är kanske inte riktigt vem som helst som blir våldtäktsman, men det är svårt att se i förväg. Författaren besöker ett hem för unga pojkar som dömts för sexövergrepp. Flera säger att de aldrig hade trott att de kunde göra något sådant. Andra förnekar att de skulle ha någon skuld. Terapeuter berättar om hur viktigt det är med behandling som får pojkarna att inse vad de gjort.

Jag har nog skjutit upp läsandet av boken en smula, för jag har tänkt att det skulle vara tungt. Men det är det inte. Visst, det är ett upprörande ämne, men av bara farten läste jag de ca. 360 sidorna på två dagar. Och då tog jobbet ändå upp de flesta vakna timmarna. Så läs, läs, läs! Viktigt! Och man måste ju bara älska en bok som använder ett långt avsnitt åt att dissa Dr Phil. Det är det här med att killar i vissa situationer inte skulle behärska sig. Det håller inte att fortsätta att använda den ursäkten.

En nackdel finns det dock. Boken är skriven strax innan den nya våldtäktslagen kom. Det sägs också i boken, men det gör ju att vissa uppgifter inte riktigt stämmer längre. Men attityder och bakomliggande orsaker lär ju inte vara så mycket annorlunda än för ett par år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar