måndag 23 juli 2007

Akta hjärtat, Ann-Sofi!


Akta hjärtat, Ann-Sofi!
av Kaj Ringnér

Kaj Ringnér är en av Ester Ringnér-Lundgrens (a.k.a. Merri Vik) pseudonymer, och man känner igen hennes stil här. Inte många direkt komiska episoder här jämfört med t.ex. Lottaböckerna, men annars är det fullt av typiska ingredienser: någon som måste plugga under sommaren, en karaktär som är författare och en som är sjökapten, långa beskrivningar av den vackra sommaren på landet, en smula romantik (absolut inte så mycket som omslaget antyder) och lite shopping. Jo, för även om det inte direkt är några shopaholicböcker så är det väldigt ofta med skildringar av t.ex. hur Lotta och Giggi letar efter julklappar, den perfekta tröjan eller liknande.

Den här boken börjar med att huvudpersonen Ann-Sofi (Fiffi) och hennes bästis letar efter en resväska åt kompisen, och den ska vara "flott, billig, rymlig och helst lite annorlunda". Det slutar med att Fiffi också köper en, trots att hon inte har några resplaner alls, och hon hinner inte ens hem förrän hon träffar på en av sina lärare och blir erbjuden ett sommarjobb på annan ort.

Närmare bestämt ska Fiffi (17 år) vara sällskap åt Jonna (15 år) och hjälpa henne att läsa upp betygen i matte och engelska samtidigt. Jonnas föräldrar är bortresta och under tiden sköter hennes pedantiska faster Dagmar ruljangsen på familjens sörmländska herrgård. Dagmar lägger upp detaljerade scheman för allt och är inte riktigt nöjd med någonting (t.ex. blir hon förskräckt över hemska ungdomliga slanguttryck som "fika"). Dessutom är Jonna sur och Fiffi lyckas inte bli vän med henne. Lyckligtvis blir hon snabbt kompis med den originella granntjejen Maggan, trots att hon inte är mer än 14 år.

Plötsligt dyker den stilige Håkan, sonen till en av tant Dagmars vänner, upp med skadad fot och ber att få stanna ett par dagar. För tant Dagmar är han tydligen en riktig favorit, och både Fiffi och Jonna är charmerade. Maggan däremot tycker att Håkan är en "falsking". Nu blir det drama på Häggesta herrgård. Tja, lite drama i alla fall. Man får ju tänka på att det bara finns runt 140 sidor att reda upp det på, och då går ett par kapitel ändå åt till att berätta om resväskeinköp och annat i Fiffis hemstad. Men det är en söt och skojig liten bok som passar väldigt bra att läsa en sommardag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar