torsdag 28 mars 2013

Häxjakten


Häxjakten
av Margit Sandemo

"Häxjakten" spänner över flera år och det hinner hända en hel del. Jag antar att det är en av sakerna som gör Sagan om Isfolket så underhållande. Händer det inget speciellt under en period så hoppas den tiden över, och man får snabbt läsa om nästa dramatiska händelse i Isfolkets historia.

I början av boken lever Tengel och Silje med sina tre barn - ett som de verkligen är föräldrar till, ett hittebarn och Tengels föräldralösa systerdotter - i Isfolkets dolda dal. Det är ett hårt och fattigt liv, men här är i alla fall Tengel och hans systerdotter Sol trygga från omvärlden. Ingen av dem kan dölja att de är av Isfolket, och båda riskerar att avrättas för häxeri. Och de är ju faktiskt trollkunniga båda två. Men Tengel har för länge sedan fattat ett beslut om att bara använda sina krafter för goda ändåmål, som att bota sjukdomar. Sol har däremot en helt annan moral, där hon bara ser till vad som är gott för hennes närmaste.

Åtta år senare är familjen etablerad i en helt annan del av Norge, med en helt annan livsstil. Fast de viktigaste är sig likt, kärleken och sammanhållningen i familjen. Tengel och Silje kommer ses som ett ideal för senare generationer av Isfolket. Deras hem kommer dessutom ses som släktens riktiga hem. Det spelar liksom ingen roll att ättlingar i kommande generationer är födda i andra länder, det är två gårdar i Bærum (väster om Oslo) som är "hemma".

Det är spännande att läsa "Häxjakten" efter att man redan har läst hela serien. Det finns en del gåtor som kommer få sin lösning långt senare som man kan hitta ledtrådar till här. Men än så länge vet man inte ens om att de här mysterierna finns.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar