måndag 4 mars 2013

Elfriede: en dystopi


Elfriede: en dystopi
av Åsa Grennvall                              
                                            
Det här är ett seriealbum om en medelålders kvinna, Elfriede Andersson. Visst ser hon ut som Elfriede Jelinek? Jag undrar vad det finns för tanke bakom namnet och utseendet. Jag har aldrig läst Jelinek, så jag kan inte säga om det finns någon likhet i t.ex. temat för hennes böcker och Åsa Grennvalls.

Elfriede Andersson föraktar sin omgivning, men mest av allt sig själv. Hon är säker på att alla ogillar henne, och hon har till och med skilt sig från sin man och låtit honom få vårdnanden om barnen, för det tycker hon är det bästa för dem. Elfriede älskar sina barn, men de tycker förstås inte om henne. Tänker Elfriede. Fast när man ser barnen och kollegerna utifrån så verkar det som att hennes uppfattning om omvärlden kanske inte stämmer. Folk kan ju inte se vad hon tänker om dem.

Jag kan inte riktigt förklara varför, men jag gillar "Elfriede". Elfriede är en intressant personlighet. Jag har lite svårt att förstå mig på henne, men kanske ändå, när hon förklarar hur hon ser på världen, att jag anar.

3 kommentarer:

  1. Jag ser också Jelinek och därför lockar den till läsning. Ska se om jag hittar den på biblioteket nästa gång :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här hittade jag en artikel där det nämns lite på vilket sätt hon är inspirerad av Jelinek: http://heysugarmagazine.se/artikel/m%C3%B6rka-m%C3%A5sten-med-%C3%A5sa-grennvall

      Biblioteket borde ha den. :)

      Radera
    2. Intressant artikel, tack!

      Radera