onsdag 6 mars 2013

Trollbunden


Trollbunden
av Margit Sandemo

Jag har läst Sagan om Isfolket flera gånger, men nu var det faktiskt tolv år sedan sist om man bortser från att jag har läst första delen på engelska. För tolv år sedan tyckte jag att jag kunde böckerna lite för bra och ville glömma bort lite av dem innan jag läste nästa gång. Tolv år ska väl vara tillräckligt! Jag märkte faktiskt nu när jag läste "Trollbunden" att jag inte hade texten i färskt minne, även om jag fortfarande minns handlingen i detalj.

Jag har inte oroat mig för att jag skulle ha vuxit ifrån böckerna. Jag läste serien flera gånger mellan jag var 16 och 22 år och nu är jag 34, så man skulle kunna tänka sig att jag inte gillar riktigt samma sorts böcker idag. Men jag har ju läst andra böcker av Margit Sandemo hela tiden. Antagligen sämre böcker. Och jag gillar ju dem. Så jag tänker att den här omläsningen blir bra. Jag ska mysläsa hämningslöst. ;-)

Så, vad handlar boken om då? Om du nu mot förmodan inte har läst den ... Jo, vi har det mystiska Isfolket, en grupp häxor och trollkarlar som lär bo i en otillgänglig fjälldal i norska Trøndelag. Det är i alla fall det som huvudpersonen Silje i den första boken har fått höra. Själv har hon fått för sig att det snarast är demoner som bor i fjällen. I verkligheten är det människor som har samlats i en dold fjälldal, men oftast för att de varit förföljda i världen utanför. Inte sällan för att de har begått brott, och några är faktiskt häxor. Fast det är egentligen en släkt, som har levt i Isfolkets dal i många generationer som är det egentliga Isfolket. Innebörden av begreppet Isfolket kommer ändras under seriens gång. Det är något av det jag tycker bäst om med böckerna, att man får reda på lite i taget. Från början vet vi inte så mycket om Isfolket, och inte ens Tengel, den manlige huvudpersonen, som faktiskt tillhör Isfolksätten, känner till hur hans släkt fick en förbannelse över sig. Det finns myter, men ingen känner längre till de verkliga omständigheterna.

Det är 1581. Silje är sexton år och har körts bort från sitt hem efter att hela hennes familj dog i pesten. Hon har tagit sig till staden, Trondheim, men ingen vågar släppa in någon i sitt hus när pesten härjar. Det börjar bli mycket kallt om nätterna, och Silje inser att hon måste ta sig ut till likbålen vid galgbacken för att inte frysa ihjäl. Och på vägen dit möter hon flera människor som kommer förändra hennes liv helt. Visst låter det spännande?

4 kommentarer:

 1. Isfolket leste jeg for mange år siden, husker jeg var bokstavelig talt trollbundet! Men det er som du sier at selv om handlingen finnes i minnet, så er ikke alle detaljene tilstedte etter så lang tid. Kanskje jeg skulle lest serien om igjen etterhvert :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det. :) Jag gillar min omläsning hittills, men har faktiskt bara hunnit läsa den här boken.

   Radera
 2. Kos deg med kosegjenlesningen! :)
  Jeg har veldig lyst jeg også, det er en del år siden sist. Men samtidig er det greit også, det aller, aller meste av handling og tekst sitter godt spikret her også, så et par år til eller fra vil vel ikke være dumt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upptäckte nu när jag läste Häxjakten att det är stycken som jag inte minns riktigt sedan förra gången. Mest stycken där det inte händer något väldigt viktigt förstås. Och jag får lite annorlunda bilder i huvudet än förr. Det är roligt. Jag vet inte när du läste dem sist, men jag kan rekommendera att vänta en del år emellan.

   Radera