tisdag 12 mars 2013

Drömmare och kungar


Drömmare och kungar
av James Vance
Illustrerad av Dan Burr

"Drömmare och kungar" är ett seriealbum som skildrar livet på luffen i USA under depressionen. Tolvårige Freddie Bloch rymmer hemifrån för att försöka leta upp sin pappa, som har rest bort för att försöka hitta ett jobb. Han kanske kan finnas i Detroit, för det ryktas om att det finns arbete på Fordfabriken där. Freddie hittar en vän i en vuxen luffare, Sam. Freddie behöver hjälp att klara sig i den här okända miljön, och Sam behöver också hjälp eftersom han är lungsjuk.

När jag hade läst ut "Drömmare och kungar" kom jag att tänka på "Rasmus på luffen" och hur olika de båda böckerna är. Jo, jag inser att "Rasmus på luffen" är en barnbok medan "Drömmare och kungar" absolut inte är det. Men visst kan man se en viss likhet? Det var länge sedan jag läste "Rasmus på luffen", men jag är säker på att Rasmus inte levde i en lika skoningslös värld som Freddie. Och med det följer också att Freddies historia handlar mycket om politik. Det visar sig ju bland annat att det inte alls finns några jobb på Fordfabriken i Detroit, tvärtom, och Freddie hamnar mitt i en demonstration där arbetarna kräver att få sina jobb tillbaka. Han och Sam tillbringar också en tid i ett primitivt kollektiv, ett experiment som dess invånare har stora förhoppningar på.

Freddie tvingas bli vuxen snabbt. Åtminstone tycker han själv att han är vuxen. Han får lära sig mycket som man kanske inte borde veta i hans ålder. Inte bara att man skjuter arbetare, utan även varför han och Sam tvingas sitta vid ett eget bord i soppköket. Det anses tydligen misstänkt för en vuxen luffare att resa i sällskap med en ung pojke. Det verkar vara så att kunskap och beskydd i många fall byts mot sexuella tjänster. Dessutom upptäcker Freddie att han blir extra utsatt i världen på grund av att han är jude. Till och med hans vänner kan slänga ur sig en antisemitisk kommentar då och då.Freddie gör så gott han kan för att klara sig och för att hjälpa Sam när hans sjukdom förvärras. Att det finns vänskap och medmänsklighet är förstås upplyftande. Så här mitt i allt elände. "Drömmare och kungar" ger en allt annat än romantisk bild av luffarlivet, men det är ett riktigt bra seriealbum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar