söndag 24 mars 2013

En smakebit på søndag (vecka 12)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Jag läser en deckare den här helgen också, men av lite annan stil och årgång. Förra veckan var det en helt ny deckare med mycket blod i, och idag är det en riktigt gammal Maria Lang där titel och omslag tyder på att det kommer begås ett giftmord.

Men än så länge är jag inte i närheten av något mord. Först ska väl miljö och persongalleri presenteras i ett antal kapitel. Puck ska vikariera några veckor på skolan där Einar, som Puck numera är förlovad med, jobbar. Tidigare var skolan en privatskola och man har fortfarande kvar systemet med att det finns lärarbostäder i skolbyggnaden. Så Puck tar inte bara över lektor Stenlunds lektioner, utan får även bo i hennes lilla lägenhet på skolan. Einar hjälper henne att installera sig.
Helt oförmedlat tillade han: Jag borde nog gå nu. Om jag inte gör det kommer jag att bli kvar här i natt, och det är väl knappast nyttigt för lärarkårens rykte. När allt kommer omkring ska vi vid terminens slut ha intyg om "hedrande vandel" av rektor Oskarsson.
- Så länge det är din fästmö du tillbringar natten med tycker jag att vandeln är helt viktoriansk.
- Du har en egendomlig uppfattning om drottning Viktoria, mumlade Einar, men han hade redan tagit av sig kavajen.
(Maria Lang, "Farligt att förtära", s. 16)

"Farligt att förtära" är den andra boken i Maria Langs deckarserie, och den är en av de som just har kommit i nyutgåva på svenska. Däremot tror jag inte att den tillhör urvalet som har kommit ut på norska de senaste åren.

18 kommentarer:

  1. Jeg elsker Maria Langs bøker! Noen av dem ble gitt ut på nytt i Norge og etter å ha lest dem lette jeg i bibliotekene etter andre utgaver, så nå tror jeg at jeg har lest de som er å få tak i her :-)
    Ha en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. På svenska finns det väl drygt 40 stycken. Jag vet inte om Silke forlag översätter dem på nytt eller ger ut nya upplagor av de som redan fanns översatta. Det finns ju att ta av, men alla lär inte vara lika bra.

      Radera
  2. Det ser ut som om Silke forlag hoppet over denne boka i sin nyutgivelse ja, i og med at de har utgitt nr. 1 og så fortsatt med bøker som kommer etter denne. Men jeg leser gjerne bøker på svensk, så om anledningen byr seg får jeg se om jeg slår klørne i den likevel. ;)
    God søndag og god påske!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De verkar inte ge ut dem i ordning, väl?

      Del 1-3 har just kommit i nyutgåva med snygg design i Sverige. Alltså, "Mördaren ljuger ensam", "Farligt att förtära" och "Inte flera mord!". Här kan man se dem i en annan blogg (som skriver mycket om Maria Lang): http://helenadahlgren.wordpress.com/2013/03/06/nytillskott-i-maria-lang-samlingen/

      Radera
  3. Jeg elsker også bøkene til Maria Lang og kunne gjerne tenkt meg å lese flere, gjerne på svensk om ikke alle blir oversatt til norsk. Tusen takk for smakebiten og ha en riktig god påske!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns mängder på svenska. Tror det kom en om året i flera årtionden. Jag vet inte hur många som blev översatta, men det borde ju finnas gamla norska översättningar på antikvariat och så.

      Radera
  4. Tycker om Maria Langs deckare, men nu var det länge sedan jag läste någon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste "Mördaren ljuger inte ensam" nyligen, men annars var det ganska länge sedan jag läste henne också. Positivt överraskad faktiskt! Men kanske för att jag läser de tidiga nu, och de ska ju vara bäst.

      Radera
  5. Har to av Lang liggende på norsk.. Tenker å lese dem snart. God søndag.:)

    SvaraRadera
  6. Tack för smakbiten. Det får nog bli några fler böcker av Lang i år tror jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig också! Gillar de gammaldags miljöerna. :)

      Radera
  7. Det var längesedan jag läste Maria Lang. Kanske borde man ta sig an de här böckerna i ordning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det jag försöker mig på nu. Men jag får ge mig ut på jakt, för det finns luckor i samlingen. :)

      Radera
  8. Jag läste min första bok av Maria Lang i oktober ifjol! Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  9. Nå har jeg lest så mye bra om bøkene til Maria Lang, så disse må jeg se å få lest selv snart! Takk for smaebiten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får ta och testa någon av dem. Jag tycker de är mysiga och roliga. :)

      Radera