onsdag 27 mars 2013

Rubbernecker


Rubbernecker
av Belinda Bauer

Efter tre deckare som har utspelat sig i byn Shipcott i Somerset, så har Belinda Bauer bytt miljö. Det finns väl en gräns för hur många mord som kan begås i ett ganska litet samhälle. Nu är det sjukhusmiljö i stället. I Cardiff.

Dels handlar det om Patrick Fort, en tonårskille med Aspergers syndrom. Han bor med sin mamma, och de två har alltid haft svårt att förstå sig på varandra. Patricks pappa var bättre på att kommunicera med sonen, men pappan dog för flera år sedan. Ända sedan dess har Patrick varit väldigt intresserad av att försöka förstå döden. Hittills har inget gett honom en tillfredsställande förklaring, och han hoppas att han kommer lära sig mer på anatomikursen på universitetet i Cardiff, som han just har kommit in på. Kursen består av att i mindre grupper dissekera en människa. Det är kanske inte en bok för känsliga läsare.

Främst ska studenterna (de flesta läser kursen som en del av en läkarutbildning) lära sig hur människan är uppbyggd. Men att lista ut dödsorsaken är en liten bonusuppgift. Det är bara det att Patrick tycker att det är något skumt med kroppen som hans grupp dissekerar. Blev personen mördad?

Vissa kapitel utspelar sig också på sjukhusets avdelning för komapatienter. Kanske inte heller något för känsliga läsare, fast på ett annat sätt.

Man känner igen sättet som Belinda Bauer bygger upp historien på från hennes tidigare böcker. Och jag gillade ju dem, så det är bra. "Rubbernecker" är väldigt spännande. Och det där som man är lite stolt över att man listade ut, det var det nog meningen att man skulle kunna lista ut. Till slut blev jag överraskad i alla fall.

Men favoriten är fortfarande "Blacklands".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar