måndag 29 oktober 2012

Før jeg brenner ned


Før jeg brenner ned
av Gaute Heivoll

Samma år som Gaute Heivoll föddes härjade en pyroman i hans hemtrakter. Samma dag som han döptes brann flera hus. Det är en liten bygd där alla känner alla. Plötsligt är man förstasidesstoff, och alla går och oroar sig för vad som ska brinna härnäst. Man vakar och håller vakt. Så åker pyromanen fast och alla blir bestörta. För alla känner ju alla, och vem kunde tro att det var han? Läsaren vet redan vem det är. Det är ingen spänningsroman. I stället handlar det om pyromanens uppväxt, och om Heivolls egen uppväxt. Det finns många likheter mellan dem. Ordentliga pojkar, duktiga i skolan, från samma ort. De är sina föräldrars enda barn och får uppmärksamhet, beröm och kärlek. Men så händer som något som gör att alla förhoppningar kommer på skam. Det gick inte så lätt för dem i alla fall. Men bara en av dem blev pyroman. Varför gick det så illa för just honom?

I något som först kändes som ett sidospår, men sedan mer och mer kändes som en del av ett tema, får vi också berättelsen om några andra pojkar från bygden. Och om föräldrarna, som hade hoppats så mycket på sina söner. Alla föräldrarna tycker ju att just deras son är något alldeles speciellt. Det låter riktigt deprimerande när jag skriver om det. och det är sorgligt. Men det är välskrivet.

"Før jeg brenner ned" har blivit så väldigt hyllad i hemlandet. En anställd i bokhandeln blev alldeles lyriskt när jag lämnade fram den i kassan. Jag tänkte att här kommer man bli golvad! Men det blev jag inte. Inte på det sättet. I stället tror jag att det är en sådan bok som man inte glömmer.

För den som föredrar att läsa på svenska så finns boken översatt: "Innan jag brinner".

2 kommentarer:

  1. Denne boken gjorde et sterkt inntrykk på meg...Har skrevet om den i bloggen min. Artemisia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog en bok man kommer minnas.

      Radera