söndag 28 oktober 2012

En smakebit på søndag (vecka 43)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Idag läser jag månadens läsecirkelsbok, som är "Gilla läget: Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande" av Barbara Ehrenreich. Mycket intressant hittills. Ehrenreich undersöker hur "positivt tänkande" har kommit att bli så stort i USA (det kanske är det i andra länder också, men här handlar det om just USA) och vad skadeverkningarna blir när alla är okritiskt positiva.

Ehrenreichs intresse för ämnet började när hon drabbades av bröstcancer och fick höra saker som att hon borde se cancern som en "gåva". Och att det gällde att tänka positivt om man ville bli frisk och det finns ingen plats för något annat.

Till och med ordet "offer" är otillåtet och gör att det inte finns något substantiv för att beskriva en kvinna med bröstcancer. [...] När behandlingen är avslutad uppnår man status som "överlevande". Det var så kvinnorna i min lokala stödgrupp presenterade sig på A.A.-manér när vi samlades för att berätta krigshistorier för varandra och glädja oss åt vår "överlevnad": "Hej, jag heter Kathy och jag är överlevare på tredje året." Min stödgrupp var säkert stödjande nog, men en del kvinnor har rapporterat om att de uteslutits ur sina stödgrupper när cancern lett till metastaser och det stod klart att de aldrig skulle uppnå graden "överlevande".
(Barbara Ehrenreich, "Gilla läget: Hur allt gick åt helvete med positivt tänkande", s. 32)


28 kommentarer:

  1. Visst ska man tänka positivt, men det finns faktiskt hemska saker som man inte kan tänka bort. Tack för en intressant smakbit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den typen av positivt tänkande som den här boken handlar om vet jag inte om man bör ägna sig åt. Det är inte så mycket "att vara glad" som någon sorts ideologi.

      Radera
  2. Dette hørtes ut som en interessant bok. Jeg er enig med Monika i at det er viktig å tenke positivt i mange situasjoner. Men jeg tror også det er like viktig å få lov til å uttrykke det som er negativt!
    Ønsker deg en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Man får väl tänka som det faller sig, tänker jag. :)

      Radera
  3. Kom nettopp på at jeg har sett et intervju med forfatteren på TV for en god stund tilbake - hun ble intervjuet om akkurat denne boken. Takk for smakebiten og påminnelsen - denne vil jeg så absolutt lese : )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är väldigt läsvärd. Intressant ämne.

      Radera
  4. Fin smakebit. Ble interessert i boka, som var ukjent for meg. Et interessant tema: positiv/negativ tenkning i ulike situasjoner i livet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att den var intressant. Det blir spännande att diskutera den i läsecirkeln som jag läser den för. :)

      Radera
  5. Dette var en fin smakebit og jeg ble nysgjerrig på boken! En bok jeg kunne tenkt meg å lese.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs den! :) Speciellt om du vill bli lite arg ...

      Radera
  6. Fick en liten knut i magen av smakbiten. Känns ohyggligt att utesluta någon ur en stödgrupp bara för att de inte kommer överleva. Det är ju en realitet av cancer att alla inte överlever.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att det var helt förfärligt! Men Ehrenreich har en teori om varför det händer.

      Radera
  7. Denne har jeg på ønskelista! Kunne godt tenke meg å lese den. Takk for smakebiten. :)

    SvaraRadera
  8. Det här är en av de bästa böcker jag läst. Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
  9. Denne har jeg hørt om, og har sett snutter av intervjuer med forfatteren. Husker jeg synes det var bra noen kom med mot-argumenter mot hele tenk-positivt-industrien, siden det ble en ganske overfladisk greie til slutt. Man fikk liksom ikke lov til å være negativ eller ha en dårlig dag, og greide man ikke være positiv så gikk det på selvtilltiten løs liksom..

    Jeg mener selvsagt ikke at det er viktig å kunne tenke positivt, for det er det, men poenget er at det ble overfokusert, og at det førte til at andre følelser ikke fikk lov å komme til-- Alt kan tross alt ikke løses ved positiv tenkning, noen ting stikker mye dypere.. Det ble slik at alle sykdommer kunne kureres med positiv tenkning, og mange hevder at sykddom har røtter i negativ tenkning- det er vel det forfatteren polemiserer mot, siden hun er helt uenig i det. oen ganger kommer kreft av andre ting feks.. Det er lett å få dårlig samvittighet fordi man ikke greie rå tenke positivt, og så er man skyld i egen elendighet på en måte..

    Nå ble det mye ord, og sikkert veldig surrete-- håper du skjønner hva jeg mener likevel.

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hon menar att de som drabbas (av vad det än är) skuldbeläggs i stället för att man tar tag i problem. Förutom cancer och annan sjukdom tar hon upp arbetslivet, ekonomi etc. Att t.ex. bli av med jobbet är INTE det bästa som kan hända och allvarlig sjukdom är INTE en gåva. Men det blir liksom att om man vågar säga det så är man en förlorare. Väldigt intressant ämne.

      Radera
  10. Virker som en interessant bok om et ømtålig tema!

    SvaraRadera
  11. Dette virker som en interessant bok.

    SvaraRadera
  12. Tack för smakbiten, det var intressant. Ett oerhört skakande exempel på hur det kan gå för långt. Då man får metastaser behöver man ju verkligen stödet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Men det fanns liksom inte plats för de som inte "vinner kampen", tydligen eftersom positiva tankar framställs som helt avgörande för utgången. I så fall skulle påminnelser om att man kan dö faktiskt vara en fara för övriga i gruppen. Helt galet!

      Radera
  13. Utrolig kul tittel på denne boka!! Og absolutt et viktig tema; veldig rart hvordan det forventes at vi skal reager på ulike situasjoner, og hvordan man skal forholde seg til det ene og det andre.
    Et eksempel er hvordan det ble forventet at de som overlevde massakren på Utøya SKULLE være preget av traumer, miste grepet på hverdagen, slite med konsentrasjonen osv. Det var jo ikke slik for alle, men de mange av de som faktisk klarte seg bra, følte seg unormale, og torde knapt å si at det gikk OK.
    Folk er rett og slett ulikt skrudd sammen, og dermed har vi ulik måte å leve livet på også..
    Skal jammen se etter om denne finnes på norsk- tusen takk for tipset ;o)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den finns på norska. http://oktober.no/Boeker/Sakboeker/Livets-lyse-sider

      Intressant det du skriver om de överlevande från Utøya. Folk är olika.

      Radera
  14. Interessant bok, med interessant tema:) Takk for smakebiten!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. :) Det blev en del diskussion på läsecirkelsmötet efter den här.

      Radera