söndag 23 augusti 2009

Lotta slår till


Lotta slår till
av Merri Vik

Det här är den boken där Lotta och Giggi hjälper till i en bokhandel och två böcker som ska hämtas ut blandas ihop. Det finns risk för att överste von Senning samma kväll kommer överlämna en tunn liten bok till femtioårsfirande fru Ask (docent i litteratur) - men inte den eleganta volym med fin kinesisk poesi som han har tänkt, utan i stället "Sjuttiosju sätt att tillaga strömming". Bokhandlaren, Lotta och Giggi inser situationens allvar och Lotta och Giggi skickas ut för att jaga rätt på de båda kunderna som har fått fel böcker. Inte helt enkelt. Men väldigt roligt. Jag kom ihåg händelsen, men visste inte alls att det var den här boken det hände i.

Lotta är full av hämndlystnad mot den buspojke som bytte ut kännetecknen på de båda bokpaketen. Men den moralpredikan hon har tänkt sig får helt andra följder än hon hade tänkt. Och både portvaktens Fia (en katt) och stans suraste affärsman är inblandade.

Lite skoltrassel måste också vara med. I den här boken placeras Lotta på platsen mitt framför katedern för att hon pratar så mycket. Men hon har inte för avsikt att behålla den platsen särskilt länge.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar