fredag 21 augusti 2009

IKEA-böcker


Älskade hem!
Familjer jorden runt

Det finns böcker överallt, om man vill ha. På IKEA till exempel. Båda de här böckerna är specialgjorda för IKEA. Heminredningsbok och reklam på samma gång. Jag gillar heminredning, och gärna att snoka i andras inredning, så om de är på rea för typ en tjuga så tycker jag det är helt okej.

I "Älskade hem!" är det bilder från nio svenska hem. Väldigt mycket IKEA-grejer i dem. Jag tror att det verkligen är riktiga hem i dem (inte en dyrare variant på "Lisa bor på 25 kvadrat"-utställningarna i varuhusen), även om man kan tvivla på detta. Misstänker att de kanske har fått dem lite extra IKEA-stajlade innan fotograferingen. Visserligen har jag också extremt mycket IKEA-pryttlar hemma, så det är väl inte helt osannolikt att de faktiskt skulle ha det. Hehe, det kanske är IKEA-anställdas hem?

Den andra boken, "Familjer jorden runt", innehåller foton och lite mer text om tretton olika familjers liv och heminredning. Alla bor i olika städer världen över, även om Europa är väldigt överrepresenterat. Här känner man bara igen enstaka IKEA-föremål. Personerna som bor i hemmen är inte anonyma heller (som de är i "Älskade hem!"), så jag utgår ifrån att det är riktiga hem. ;-)

De här böckerna är väl som inredningstidningar ungefär. Inget fel på det, jag gillar inredningstidningar. Men om böckerna bara finns till fullpris så kan man lika gärna köpa en hel hög inredningstidningar.

Förresten, det finns ju en massa andra böcker på IKEA också, de som inte är till salu. De som står i bokhyllorna i utställningsrummen. Ibland massor av exemplar av samma bok. Jag läste någon krönika om det häromveckan (där det också konstaterades att man inte får köpa deras utställningsböcker ens om man råkar hitta femtielva exemplar av en bok som är jättesvår att få tag i på antikvariat), men kan inte hitta den på nätet. Jag kanske läste den i en papperstidning. Däremot hittade jag det här och det här, och det var ju också intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar