fredag 14 augusti 2009

Skärp dig, Lotta!


Skärp dig, Lotta!
av Merri Vik

"Skärp dig, Lotta!" utspelar sig under ett helt sommarlov. Lotta har hunnit bli fjorton år, eller fyller fjorton under bokens gång. Det är lite konstigt att man aldrig får veta när hon fyller, men det verkar vara ungefär på försommaren. Hade det inte varit naturligt att någon gång skriva om en av hennes födelsedagar?

I alla fall, i den här boken får läsarna för första gången besöka Rönnvik, där familjen Månsson har sommarstuga sedan många år. Handlingen kommer förläggas till Rönnvik många gånger under seriens gång. Den här sommaren är det mest Lotta och hennes mamma som är där, och pappan under sin semester. De äldre syskonen tillbringar lovet på annat håll. Däremot har faster Truddan och hennes nyblivne make (Jesper, fast genom en miss heter han Torsten boken igenom) hyrt en stuga i Rönnvik. Detta passar bra, eftersom både Lotta och hennes klasskompis Jonas måste tenta av matten för att bli uppflyttade till nästa årskurs. Jonas är ju en av pojkarna som Lotta har varit lite intresserad av, men i den här boken verkar de mer som kompisar. Han är dessutom släkt med Jesper/Torsten och han är fysiklärare. Han kan mer än gärna tänka sig att plugga matte med Jonas och Lotta flera timmar varje dag. De tycker väl mer att det är ett nödvändigt ont.

Tant Bernhardina och Pauls föräldrar bor också i Rönnvik över sommaren. Och så den odräglige Paul förstås. Paul inleder med att ge igen för gammal ost ... Lotta lurade ju honom rejält i en tidigare bok. Väldigt kul. :)

Lottas favoritklädsel den här sommaren är ett par gamla utslitna byxor och en av storebror Knatts avlagda skjortor. Perfekt att gå och drälla i till slarv. Tyvärr bär det sig inte bättre än att hon råkar hamna på foto i tidningen vid ett flertal tillfällen i just denna utstyrsel, och hon får kritik för sin brist på stil. Men med hjälp av några nyfunna vänner ger hon igen.

Väldigt somrig och trevlig bok. :)

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar