torsdag 14 juli 2005

Hisao Kimura från Japan (och vad min syster lånade på bibblan)


Hisao Kimura från Japan
av Kaj Wilton

Min lillasyster läser minst lika mycket som jag men i motsats till mig så har hon inte en oändligt lång lista på böcker hon vill läsa. Hon har ingen aning om vad som finns, vad som är bra eller vad hon vill läsa. Istället läser hon om och läser om och läser om sina böcker, men hur kul är det? Ett fall för Marika! När jag var på besök hos Malin, mamma och pappa så passade vi på att åka till biblioteket, jag och min syster.

På bordet med utgallrade böcker hittade vi den här boken, och eftersom Malin är totalt Japanfrälst så köpte hon den. Och jag läste den, för det tog ju bara sådär en tio minuter. Boken är från 1973 och handlar om en liten pojke som flyttar till Sverige med sina föräldrar. Det är inte så mycket text i den och den är inte särskilt invecklad. Väldigt typisk sån där "barn från ett annat land"-bok. Men en sak är jättekonstig - familjen kommer från Japan! Det är ju inte invandrarlandet framför andra om man säger så. Folk stirrar på dem på stan - för att de har japanska kläder på sig, säger föräldrarna. Men brukar verkligen japaner gå runt i kimono till vardags, speciellt utanför Japan? Och föräldrarna jobbar som servitör och städerska, men i Japan pluggade pappan på universitetet. Varför flyttade de till Sverige då? Om de gjorde det av äventyrslusta kunde de väl väntat tills han pluggat klart, eller? Eller har jag missat nån politisk orolighet i Japan på 70-talet? Jag fattar inte! (Det enda jag kan komma på är att författaren vill skriva om ett invandrarbarns möte med Sverige men vill undvika de mer typiska länderna. Av nån anledning.)

Ni kanske undrar vilka böcker jag prackade på min syster när vi var på bibblan. Det var inte så lätt, hon underkände de flesta av mina förslag. Här är lånelistan:

- "Häxa" av Celia Rees. Hon har redan läst den och tyckte att den var bra men att man inte riktigt fick veta vad som hände i slutet. Fast det kan ju bero på att det finns en bok till i samma serie. Jag vill också gärna läsa de här böckerna. "Pirater!" var ju himla bra.

- "En geishas memoarer" av Arthur Golden. Jag tyckte att den var bra när jag läste den för flera år sen, och det var ju en självklar bok att få den Japanfrälsta systern att läsa. Hon tyckte att den var superbra. Mineko Iwasaki, hon vars berättelser Golden baserade boken på, har visst skrivit två böcker om sitt liv som geisha. De står med på min mentala lillasysterboklista. :) Men jag vet inte om de är nåt att ha eller inte.

- "Den makalöse Maurice och hans kultiverade gnagare" av Terry Pratchett. Jag har inte läst den, men den verkar kul. Vet inte om Malin har hunnit läsa den än.

- "Ett hål om dagen" av Louis Sachar. Den är fantastisk! Vansinnig, listigt uppbyggd, samhällskritisk... Den var med på min lista med sommartips och jag skrev lite om den bland 2003 års bästa böcker. Malin har nog inte hunnit läsa den än.

- "Foxfire: En tjejligas bekännelser" av Joyce Carol Oates. Malin tyckte att "Big Mouth & Ugly Girl" var rätt bra och jag gillade den här när jag var lite äldre än vad hon är nu (sådär fyra år äldre, alltså ungefär arton). Hon har nog inte hunnit läsa den här heller.

- Och så en japansk språkkurs. Hon har ju redan snappat upp massor från Sailor Moon så det är lika bra att hon lär sig hela språket. Jag kan typ "konnichiwa" (goddag) och "tsuki ni kawatte oshioki yo" (jag ska straffa dig i månens namn). :-D (Malin har hunnit plugga en del japanska.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar