torsdag 14 juli 2005

Cecilia


Cecilia
av Frid Ingulstad

Det verkar som om serien börjar om på ny kula här. Det har gått flera decennier sedan föregående bok (nu är det 1240) och jag vet inte om Cecilia är släkt med de tidigare kungadöttrarna och i så fall hur.

Kung Håkon har två stora barn med sin frilla Kanga Unge. Henne bröt han med när han gifte sig med Margrete. Egentligen hade han väl inte behövt bryta med kanga Unge, men även om han och Margrete inte gifte sig av kärlek så vill han behandla henne väl. På den här tiden var det inte så petigt med om barnen var födda inom äktenskapet eller inte. Äldste sonen Sigurd får visserligen inte ärva kronan, men både han och systern Cecilia har nästan lika hög ställning som de tre små äktfödda halvsyskonen och de är uppvuxna på kungsgården. Cecilia är eftertraktad på äktenskapsmarknaden, men kung Håkon har bestämt sig för att hitta en riktig bra man åt henne. Han tycker att Gregorius Andressen skulle vara lämplig och Cecilia och Gregorius blir faktiskt förälskade i varandra, även om han är lite mer reserverad. Det visar sig snart varför. Drottning Margrete har tidigare varit Gregorius frilla, och även om hon är gift med kungen nu så betyder det inte att hon vill se Gregorius gift med Cecilia. Och drottningen kan göra precis vad som helst för att uppnå sina mål. Cecilia måste försöka klara sig undan drottningens attacker, samtidigt som hon vill skydda sin far från vetskapen om hurdan Margrete verkligen är.

Det är spännande att läsa om kungadöttrarna och om norsk historia, som jag inte vet något om. Man bör väl ta det med en nypa salt, men ändå. :)

Tidigare böcker i serien:
1. "Ellisiv"
2. "Maria"
3. "Ingerid"
4. "Margret"
5. "Malmfrid"
6. "Kristin"
7. "Kristina"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar