onsdag 13 juli 2005

Dinosauriejägarna


Dinosauriejägarna
av Deborah Cadbury

Det här är en bok om hur dinosaurierna upptäcktes. I början av 1800-talet trodde man stenhårt på att Jorden skapats precis som det står i Bibeln. Men så började vissa intressera sig för fossil och geologi. Bevisen pekade mer och mer på att skapelsen pågått under en oerhört lång perioder, att det hade funnits en tid när gigantiska ödlor bebodde Jorden och att växtlivet en gång sett helt annorlunda ut än i modern tid. Naturligtvis var inte det här helt odramatiska påståenden. De flesta hade väl inte ens ifrågasatt skapelseberättelsen. Man menade allmänt att Jorden var omkring 6000 år gammal, inte många miljoner eller rentav ännu mer. Och varför skulle Gud ha skapat en massa monster som senare dött ut?

Boken berättar dessutom om de personer som var pionjärer inom den här nya forskningen och om deras inbördes rivalitet. Jätteintressant! (Fast lite mer tungläst än skönlitteratur är det ju. Ibland är det svårt att hålla reda på vem som är vem. Bäst tycker jag om att läsa om Mary Anning, en fattig kvinna som försörjde sig på att leta och sälja fossil. Hon gjorde många viktiga fynd men hon fick inte äran av det.)

Det finns förresten uträkning med att jag läste den här boken just nu. Jag har tänkt gå på den här dinosaurieutställningen som är på Svenska mässan (i Göteborg) just nu. Jag tror att det kommer bli extra spännande att se den nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar