onsdag 13 juli 2005

Systrar i jeans


Systrar i jeans
av Ann Brashares

Carmen köper ett par second hand-jeans som visar sig ha "magiska" egenskaper. De passar både henne och hennes tre bästa väninnor trots att de har helt olika kroppsbyggnad. Inte bara passar förresten, alla fyra är skitsnygga i jeansen. Och eftersom detta är det första sommarlovet som de fyra vännerna inte ska tillbringa tillsammans så bestämmer de sig för att turas om att ha jeansen som en sorts talisman.

Lena är den första som får ha dem. Hon ska nämligen till Grekland för att hälsa på släktingar och det låter som en passande början för jeansen. Sen är det den rebelliska Tibbys tur. Tibby är den enda som inte ska resa bort under lovet, istället ska hon vara hemma och ha ett tråkigt sommarjobb och hon kommer behöva tröst av jeansen tror hon. Carmen ska få ha jeansen efter henne. Carmen ser verkligen fram emot sin resa till sin pappa. Efter att hennes föräldrar skildes och hennes pappa flyttade långt bort så har han hälsat på henne ibland, men hon har aldrig besökt honom. Hon föreställer sig hur mycket kul de kommer ha tillsammans och att hon kanske får fixa till lite i hans ungkarlslya. Sist ska sportiga och tuffa Bridget få jeansen. Hon ska på fotbollsläger i Mexico, och även om det är för tjejer så spanar hon nästan omgående in en snygg ledare. Synd att han inte har lov att vara ihop med lägerdeltagare. (Och när Bridget är klar med jeansen ska de skickas tillbaka i omvänd ordning.) Nu är det ju så att det blir aldrig som man tänkt sig. Tjejerna, och jeansen, kommer ha varit med om en hel del innan sommaren är över.

Den här boken kunde vara precis hur som helst. Lika bra som folk säger eller totalt överskattad. Att en bok säljer bra behöver ju verkligen inte betyda att den är bra. Men jag gillade den. Den är inte jättespeciell, och jag hittade en del saker som kändes som översättningsmissar, men underhållande och snabbläst. Helt klart ett bättre sisterhood än Ya ya-flickorna... (Gillade inte de böckerna nåt särskilt.) Det finns två jeansböcker till och de kommer jag säkert också läsa. Tur att den här inte var dålig, för jag chansade och köpte både ettan och tvåan på bokrean. :) (Och ettan finns som film också, men den kanske inte har haft premiär i Sverige än.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar