onsdag 20 april 2005

Pirater!


Pirater!
av Celia Rees

Det är 1720-tal, piraternas guldålder. Nancy Kington är en köpmansdotter från Bristol. Hennes far har skapat sig en förmögenhet på att handla med slavar från Afrika till Amerika och socker från Amerika till Europa. När han dör bestäms det att Nancy ska åka till familjens sockerplantage på Jamaica. Där blir hon nära vän med en av husslavarna, Minerva, en flicka i hennes egen ålder.

Nancys bröder har planer för hennes framtid, planer som skulle ge dem ekonomiska fördelar men som Nancy absolut inte kan stå ut med. Detta, och händelser på plantagen, gör att hon och Minerva måste ge sig av. Men vart kan två unga flickor ta vägen, när den ena är en förrymd slav och den är bortlovad till den grymmaste mannen på Jamaica? Den enda utväg de ser är att ansluta sig till en sjörövarbesättning och bli kvinnliga pirater.

"Pirater!" är en spännande äventyrsroman, som passar för både ungdomar och vuxna. Det är egentligen en ungdomsbok. Min syster fick den i sin bokklubb, som jag inte kommer ihåg namnet på. De har i alla fall en månadsbok för 9-12-åringar och en för 13-16(?)-åringar, och denna var för den äldre gruppen. Jag rekommenderar absolut "Pirater!", inte minst för de coola hjältinnornas skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar