måndag 25 juli 2005

The Tribes of Palos Verdes


The Tribes of Palos Verdes
av Joy Nicholson

Medina Mason och hennes tvillingbror Jim är fjorton år när de och deras föräldrar flyttar till ett "gated community" i Kalifornien. Pappan är en känd hjärtkirurg som har opererat många Hollywoodkändisar. Mamman var modell en gång, men nu äter hon hela tiden och vantrivs bland de perfekta fruarna i Palos Verdes. Äktenskapet är inte lyckligt.

Medina är lika utanför i den här skolan som i alla andra och Jim blir som vanligt populär. Men de trivs bäst tillsammans. Nedanför familjens hus ligger stranden där surfargänget the Bayboys brukar hänga. Bara killar. Tjejer surfar inte, de ligger på stranden och solar. Men Medina vill bli den enda surfartjejen, så hon och Jim börjar försiktigt lära sig och närma sig the Bayboys.

Nu låter det här som en uppåtberättelse om en tjej som vågar utmana de rådande könsstereotyperna. Och, tja, utmanar gör hon ju, men uppåt är det inte. Medina lever för att surfa, för allt annat i hennes liv är så himla dåligt. Hon är mobbad i skolan och för sin feta mamma, som inte ens verkar tycka om henne. Hon får rykte om sig att vara en hora. Hennes pappa lämnar familjen för en annan kvinna. Jim börjar bli så konstig. Ha har det inte bra. Mamman har blivit så beroende av honom, hennes favoritbarn som numera är "mannen i huset", att hon knappt låter honom lämna henne. Det är mycket mer än vad han klarar av.

Medina tar sin pappas parti och hon försöker rädda Jim. Och så surfar hon.

Se, det här är inte en solskenshistoria. Och till slut blir det nästan väl mycket elände. Men låt inte det vara en anledning att inte läsa boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar