onsdag 30 januari 2008

En kort berättelse om traktorer på ukrainska


En kort berättelse om traktorer på ukrainska
av Marina Lewycka

Nadezjda har knappt pratat med sin syster Vera sedan moderns begravning två år tidigare. De har väl aldrig kommit särskilt bra överens, och det blev väl inte bättre av att de gav varandra skuldkänslor och blev osams om arvet. Vera är född i Ukraina före andra världskriget, och minns saker om familjens svåra liv som Nadezjda inte har en aning om. Hon är född efter kriget, när familjen hade flyttat till England.

När deras pappa, som är en bit över 80 år, tillkännager att han tänker gifta sig med ett trettiosexårig frånskild ukrainska, med stora bröst och en tonårsson, måste systrarna dock börja samarbeta för att förhindra detta. Förstår inte pappan att Valentina bara utnyttjar honom. Jodå, det förstår pappan, men han verkar inte tycka att det gör så mycket. Valentina och hennes son har ju en bättre framtid i det här landet, och dessutom har Valentina som sagt stora bröst. Fast ingenting blir som han hade trott, och mycket värre än vad Nadezjda och Vera kunnat föreställa sig.

"En kort berättelse om traktorer på ukrainska" är en rolig och samtidigt lite sorglig bok, där alla möjliga mänskliga svagheter visas upp. Den enda som kan vara lite väl stereotypt skildrad är Valentina, den blonda lycksökerskan från Östeuropa, men emellanåt verkar hon också riktigt vanlig. Detta var den senaste bok som lästes i läsecirkeln jag är med i (vi hade möte idag), och den kommer nog få ett ganska bra medelbetyg. Alla som avgav sin röst idag gav den mellan 3 och 5 poäng (skalan är 1-5).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar