tisdag 19 april 2011

Opprør


Opprør
av May Grethe Lerum

Jag förstår inte varför jag hela tiden glömmer bort att läsa Livets døtre. Det är ju en spännande serie och jag gillar att läsa böckerna när jag väl läser dem. Kanske beror det på det här fenomenet att böcker man redan äger behöver man inte läsa. De står liksom säkert i hyllan och man kan läsa dem precis när man vill. Ut och leta efter andra böcker, de som kanske kommer undan annars!

Marjas tvillingar, Karl Martin och Amalie, har nästan hunnit bli nio år, men uppför sig vuxnare än så. Fast inte helt orealistiskt vuxna när man tänker på omständigheterna. Det är svältkatastrof i landet, och många män försvinner bort till kriget. (Stora nordiska kriget?) Marja har fullt upp med sjukstugan som hon driver, och därför är det Amalie som tar hand om sin lille fosterbror Benjamin. Det har hon gjort i flera år redan.

Karl Martin har inte lika många förpliktelser och känner sig ganska övergiven av sina föräldrar, som liksom aldrig har tid med honom. Han är intresserad av krig och soldatliv, och när en sårad upprorsledare kommer till mamma Marjas sjukstuga vill Karl Martin absolut träffa honom. Niels Kvithovud är egentligen själv en storman, men han leder ändå bönderna i ett uppror mot de lokala skatteindrivande myndighetspersonerna. Han tycker att det är underhållande med den lille pojken som så uppenbart beundrar honom. Dessutom kan han faktiskt ha användning för någon som Karl Martin.

Niels Kvithovud är dessutom intresserad av pojkens mor, men av helt andra orsaker. Och Marja är definitivt inte opåverkad av honom. Men hon är ju gift ... Men hon har också en ganska okonventionell rådgivare när det gäller sånt här.

Dramatiskt värre blir det. Och nu kommer det nog börja handla ännu mer om tvillingarna.

Livets døtre:
1. "Bøddelens kvinne"
2. "Marias bok"
3. "Blodsbånd"
4. "Brutte lenker"
5. "Soningstid"
6. "Veier over hav"
7. "Øye for øye"
8. "Vinterfrukt"
9. "Fortidens synder"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar