onsdag 20 april 2011

Chain Mail: Addicted to You


Chain Mail: Addicted to You
av Hiroshi Ishizaki

En japansk ungdomsthriller om tre tonårsflickor som alla får ett mail (i Japan har man e-post i mobilen snarare än sms) som bjuder in dem till ett rollspel på nätet. Det är ett ganska enkelt webforum där de ska skriva en berättelse tillsammans. Det finns fyra roller att spela, och när alla är tagna kommer forumet stängas för nya användare och berättelsen börja. Yukari har själv redan paxat sin favoritroll, stalkern. Vidare finns här hjältinnan, pojkvännen och den kvinnliga polisen.

De tre tjejerna som nappar på erbjudandet har alla lite olika skäl till att vilja vara med, men gemensamt är att ingen av dem är riktigt nöjda med livet och gärna vill ha något att glädja sig över. Alla tre tar alla chanser att gå in på forumet och kolla hur berättelsen har utvecklat sig sedan sist, och det är nästan som om de har fått nya vänner. Men det är viktigt att inte kontakta de andra i verkligheten, även om man hade haft deras mailadresser. Alla är missnöjda med de trista och ytliga samtal som förs i verkligheten, och det har hela tiden varit meningen att forumet ska vara lite mystiskt och stå över sånt.

Men så slutar två av deltagarna att skriva. Det är stalkern och hjältinnan som verkar försvinna. Samtidigt berättar nyheterna om en tonårsflickas förvinnande, och de andra två forumdeltagarna inser att de inte vet någonting om Yukari och hennes avsikter med rollspelet ...

Roligt att läsa en japansk ungdomsbok som är en roman, i text, och inte en manga. Men man känner igen världen mycket väl från all manga man har läst. Inte så konstigt att Tokyopop (som mest ger ut manga) har valt just den här boken att översätta. Jag tror inte att att jag har läst några andra ungdomsböcker från Japan, så jag har ju förstås inget att jämföra med. Man kanske hade känt sig lika hemma i vilken ungdomsbok som helst.

Det är en spännande bok i alla fall, och en snyggt hopkokad intrig. Finns även översatt till svenska som "Chain Mail: Skicka vidare".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar