tisdag 26 april 2011

Butterfly


Butterfly
av Sonya Hartnett

Jag är inte säker på om det här är en ungdomsbok. Baserat på att Sonya Hartnett brukar skriva ungdomsböcker och att den handlar om en tjej som just ska fylla fjorton så får jag väl säga att det är det ändå. Men det går lika bra att se det som en roman för vuxna.

Det är 70- eller 80-tal i Australien, och Plum är yngst i sin familj. De älskar varandra, men de pratar inte så mycket med varandra. Plum har ingenstans att vända sig med sina problem, att hon är ful och inte populär. Hon ingår i ett kompisgäng, men de är inte heller så nära vänner att de pratar om allvarliga saker. De pikar varandra och ägnar sig åt olika maktspel inom gruppen. Plum är inte en av de mest omtyckta ens i kompisgänget.

Hon blir glad och smickrad när den, i hennes ögon, eleganta grannfrun Maureen vill bli vän med henne. Maureen är vuxen, men inte särskilt gammal, och hon kan ge råd om hur man ska hantera kompisarna och tipsa om hur man kan förbättra sitt utseende. Men det är inte alltid särskilt bra råd, och efterhand börjar man inse att de inte nödvändigtvis är välmenta heller. Maureen har en hemlighet, och en baktanke med att bli Plums förtrogna.

Plum påminde mig om någon i en annan bok, och det tog en stund innan jag kom på vem. Men det är Alberte. Egentligen lever de ju i helt olika miljöer, med helt olika förutsättningar, och deras personligheter är inte heller så lika. Men ändå var det något som gjorde att jag förknippar deras situationer med varandra. Kanske är deras liv kringskurna på liknande sätt, och de har samma tendens att hålla sina känslor inombords. Plum kan ju förstås kosta på sig några raseriutbrott, men hon har inte möjlighet att berätta vad som verkligen är fel. Och så har de ju de här bröderna som måste skyddas till varje pris.

Jag läste en novell av Sonya Hartnett för ett tag sen, och tyckte att det var ju en lite udda idé att skriva om, men var annars inte särskilt imponerad. Men "Butterfly" imponerar däremot. Det kan nog bli mer Sonya Hartnett för min del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar