tisdag 26 april 2011

Örnens rike


Örnens rike
av Margit Sandemo

Historien om en fjälldal är inte riktigt som Margit Sandemos andra bokserier. De tre böckerna är dessutom väldigt olika sinsemellan. Det är en serie faktaböcker om hennes hembygd, dalen Grunke i området Valdres. Det ligger inte så långt från Hemsedal, för att ta en plats som kanske är lite mer bekant.

Just "Örnens rike" är den bok i serien som påminner mest om Margits "vanliga" böcker. Den handlar om Grunkes tidiga historia, från stenålder till vikingatid, och om den tiden vet man inte så mycket om vad som hände i dalen. Här har hon därför skrivit tre noveller, inspirerade av fornfynd som har gjorts i dalen. Det handlar om Hunger, som kommer till dalen någon gång under yngre stenåldern efter att ha gjort sig omöjlig i sin egen hembygd. Och inte uppför han sig bättre i Grunke. Han lyckas dessutom bli ovän med dalens ståtligaste örn.

Toka lever under bronsåldern, när klimatet är varmt men börjar bli kallare. Hon har sina egna åsikter om det mesta, bland annat om hur man borde offra till Modergudinnan, men har svårt att få gehör för sina idéer hos den något inskränkta befolkningen. Slutligen handlar det om några äventyrslystna unga pojkar som lever precis i vikingatidens början. De kommer inte från Grunke, men dalen kommer att spela en viktig roll för flera av dem.

Man känner igen personlighetstyperna från författarens andra böcker, men här är berättelserna ofta lite grymmare än vad de kan bli i t.ex. en följetong. Det är inte samma krav på lyckliga slut i den här typen av bok, även om man som läsare inte blir helt snuvad på "och så levde de lyckliga ..." heller.

Boken är också illustrerad med fotografier och målningar av dalens natur och djurliv, samt bilder av fornfynd och tecknade illustrationer till novellerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar