tisdag 5 april 2011

90-talet.se - Eller vem fan komponerade modemljudet?


90-talet.se - Eller vem fan komponerade modemljudet?
av Christian Albinsson, Fredrik Söder och Niclas Wikström

En nostalgisk bok om 90-talet lät ju roligt. Men de här tre killarnas 90-tal var inte samma som mitt. De är några år yngre än mig, kanske fyra, och boken inleds med att de berättar att inte inte minns Berlinmurens fall. Jag kommer ju inte bara ihåg murens fall, utan också när den bara fanns där och det inte var snack om att riva den. De där fyra åren gör verkligen skillnad!

Författarna beskriver i stället fotbolls-VM 1994 som ett av sina starkaste minnen från 90-talet. Jag kommer ihåg att det var fotbolls-VM, mest för att det brukar det ju vara med jämna mellanrum. Tydligen gick det bra för Sverige det här året, men jag tror att jag var på språkresa i England då och missade väl det mesta av den glädjeyra som det måste ha varit i Sverige. Sport är över huvud taget inte ett av mina största intressen. Däremot lyssnade jag mycket på musik på den här tiden, men musiken har de nästan helt hoppat över i den här boken. Visserligen med en rolig motivering till varför. En av de smartaste grejerna i boken nästan.

Nostalgi måste vara så exakt och varierar säkert väldigt mycket från person till person. Det är några grejer här som jag känner igen och kan känna mig nostalgisk över, men det mesta är sånt som jag inte brydde mig om när det begav sig. Jag har till exempel aldrig sett ett helt avsnitt av Expedition: Robinson, för det lät som tråk-TV.

Men jag fick i stället lära mig nya saker om 90-talet. Exakt vad som hände när Gert Fylking anordnade SM i lavemang till exempel.

Man ska nog vara ett par år yngre (boken är ju uttryckligen till för 80-talister, inte för oss 70-talister) eller varit mer intresserad av sport och dokusåpor för att riktigt uppskatta den här bokens nostalgiska poänger. Däremot är den fortfarande ganska kul, även om man inte känner sig så nostalgisk inför just de här sakerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar