lördag 2 april 2011

Texas' Rose


Texas' Rose
av Dy Plambeck

Abby reser till Hanoi för att hämta askan efter sin formidabla faster Lillian. Det var Lillian som bestämde i släkten, till exempel att alla skulle flytta från stan till en släktgård i en liten by på den danska landsbygden. Det var också hon som regerade i byn. Folk både såg upp till henne och var rädda för henne. Hon styrde och ställde även i westernföreningen Gunslingers. Hon älskade verkligen vilda västern och allt som hade med det att göra, och här finns flera tragikomiska berättelser om hur Lillian och hennes make Jimmy söker vilda västern i Skandinavien. Men Lillian var inte den enda märkliga personen i Abbys släkt. Det har funnits flera intressanta livsöden, som man får läsa om i "Texas' Rose".

Egentligen plockade jag upp den här boken med Cecilias efterlysning av västern-relaterade romaner i bakhuvudet. Och jag tror att hon har gjort exakt samma sak. Hon sa i alla fall på läsecirkelsmötet i onsdags att hon också har lånat den. Nu var det ju inte alls det den handlade om (förutom Lillians stora intresse för vilda västern, countrymusik m.m.), men man kan ju läsa den ändå. Det var inte direkt en fullpoängare för min del, men helt okej. Jag tyckte nästan att den påminde om Lise Nørgaards "Sommargästerna", men jag kanske inte ska dra några slutsatser om dansk litteratur baserat på bara två böcker.

2 kommentarer:

  1. Fel, jag har inte lånat den utan fick den som recensionsexemplar från förlaget i höstas, men har inte hunnit läsa den ännu. Nu har jag i alla fall tagit fram den ur bokhyllan, tagit av skyddspapperet och läst inledningen ... Ska försöka ha läst den tills vi ses nästa gång ... :)

    SvaraRadera