söndag 3 april 2011

Lotta går till sjöss


Lotta går till sjöss
av Merri Vik

Den här gången är det båttema i boken. Fast egentligen handlar det mest om andra saker. I alla fall kommer Lotta på att hon och Giggi verkligen borde gå en navigationskurs. Det har Lottas bror Knatt gjort, och bland annat lärt sig något så praktiskt som knopar. Lockige Fridolf blir också intresserad av kursen, och naturligtvis lyckas han, Lotta och Giggi bli inlåsta. Och så är stjärnreportern Svarten framme med sin kamera ... (För att vara stjärnreporter gör han förresten påfallande ofta jobb som borde hamna på familjesidorna och liknande.) Svarten är också framme när Lotta och Giggi ska gå på seglarkurs på västkusten. Så ivrig är han alltså att få en bild på hur Lotta trillar i sjön. Han blir ju inte besviken på den punkten förstås ...

Det här är också boken som jag läste nån text om en gång, nåt med "inget sex för Lotta". Lotta och Paul (Lottas pojkvän) lånar en båt, ramlar i vattnet och räddar sig i land på en ö där det bara finns en tom sommarstuga. Där de naturligtvis ägnar sig åt att försöka få tag på nåt ätbart och något torrt att ha på sig, att hissa upp någon form av signal och att sova på extremt åtskilda platser. Var man tvungen att göra det i ungdomsböcker 1972? Men det kanske var olika på olika förlag. B. Wahlströms låg kanske inte i framkant där. Dessutom så får man ju tänka på att även om Lotta bör fylla arton i den här boken (men hennes födelsedagar är aldrig med) så var ju läsarna kanske i tolvårsåldern.

Men det här är också boken där Lotta vikarierar som brevbärare och utarbetar sin teori om hur en brevlådas utseende avspeglar ägarens personlighet. Och så råkar hon sno en hund. Annat av intresse är att Giggi nu helt verkar ha givit upp Oscar. I den här boken träffar hon en annan kille, som verkar mycket bättre. I de senaste böckerna har ju Oscar inte framstått som överdrivet sympatisk direkt. Han vill ha en tjej som inte är så smart. Inget för Giggi.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"
21. "Vilken vals, Lotta!"
22. "Festligt, Lotta!"
23. "Vilken tur, Lotta!"
24. "Alla tiders Lotta"
25. "Rena karusellen, Lotta!"
26. "Ge aldrig upp, Lotta!"
27. "Mitt i prick Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar