söndag 6 april 2008

Slutet


Slutet
av Lemony Snicket

Det här är den sista boken i serien om Syskonen Baudelaires olycksaliga liv, och den har naturligtvis nummer 13. Det är inte en slump. Varje bok har ju dessutom 13 kapitel. :)

Jag var spänd på hur berättelsen skulle sluta. En poäng med hela serien är ju att allting alltid slutar illa, och att författaren (som är en karaktär i sina egna böcker) alltid varnar läsaren för att fortsätta läsa. Man borde göra något roligare och mindre upprörande istället. Så för att inte bryta helt med den tidigare stilen så borde ju även den sista boken sluta i elände. Samtidigt skulle ju det kännas som en besvikelse om hjältarna inte segrade efter alla sina äventyr och hemska upplevelser. Och skulle den onde greve Olaf komma undan i den här boken, precis som alla andra? Men jag får nog säga mig vara nöjd med hur det slutade.

Realismen är nästan lika med noll i de här böckerna. Varken världen eller personerna fungerar riktigt naturligt, men grejen är ju tonfallet, ordlekarna och det knepiga mysteriet. Det visar sig att det mesta hänger ihop, men hur passar alla bitar in i det stora pusslet? Det sker dessutom en hopblandning av svart och vitt under seriens gång. Från börjar vet vi vilka som är goda och onda, men så småningom är vi inte riktigt säkra. En gång tillhörde de goda och onda samma sida, och omständigheterna har dessutom tvingat huvudpersonerna, syskonen Violet, Klaus och Sunny Baudelaire, att utföra handlingar som de inte direkt är stolta över. Är det fortfarande de som är "de goda"?

Jag måste nog faktiskt köpa böckerna till mig själv på engelska. Vill äga, och dessutom vore det kul att se hur alla ordlekar är i original. Böckerna har börjat ges ut i en snygg pocketversion på engelska. :)

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv:
1 & 2. Lite om "En olustig början" och "Reptilrummet".
3 & 4. Lite om "Den sorgsna sjön" och "Det sällsamma sågverket".
5. "Den skräckfyllda skolan"
6. "Det hemliga hisschaktet"
7. "Den bedrövliga byn"
8. "Det hotfulla hospitalet"
9. "Det tvetydiga tivolit"
10. "Den slippriga sluttningen"
11. "Den gruvliga grottan"
12. "Den fördröjda finalen"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar