måndag 14 april 2008

Marias bok


Marias bok
av May Grethe Lerum

Seriöst är värdelöst! ;-) I helgen läste jag två böcker ur olika "evighetsserier" från Norge.

"Marias bok" är andra delen i serien som inleddes med "Bøddelens kvinne". Här möter vi Maria, en ung kvinna som har levt isolerad på Meisterplassen, bödelns avsides liggande gård. Inte nog med att hennes far Jorand är traktens bödel, föräldrarna är inte gifta och för övrigt är visst inte Jorand hennes riktige far heller. Marias mor Liv är mycket kunnig i läkekonsten, men man drar sig för att anlita henne. Och när man väl gör det är det knappt någon som tackar henne. Trots detta är Liv lycklig med Jorand. Men hon skyddar sina båda barn, Maria och den sjuklige Joril, för spott och spe, helt enkelt genom att hålla dem hemma. Den äldste, fostersonen Randar, ska läras upp till bödel, så han måste följa med Jorand på hans uppdrag.

Liv skulle önska att Maria, som är mycket intelligent, skulle kunna få bättre chanser i livet. Och Liv har ju faktiskt en tjänst innestående hos prästen i Lyster. Om han kunde lära Maria att läsa och skriva? Men Maria är inte säker på att hon vill flytta till Lyster. För på Meisterplassen finns ju Randar... Å andra sidan passar hon inte direkt för att bota och hjälpa folk som bara hånar henne i gengäld.

I förra boken hade jag problem med att Livs beteende passade dåligt för en tolvåring som levt nästan helt isolerad från omvärlden, men i den här är det inget som är störande på det sättet. Det är ju förstås ett par väldigt dramatiska år Maria upplever i den här boken, med häxprocesser och pest, kärlek och strider på liv och död, men det hör ju till i en bok som är skriven för att underhålla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar