måndag 28 april 2008
Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms
Town of Evening Calm, Country of Cherry Blossoms
av Fumiyo Kouno
Det här mangaalbumet hittade jag när jag gick omkring på biblioteket. Färgerna på omslaget får det att se ut som en lite ljuv och vemodig berättelse, men det visade sig vara tre serienoveller om hiroshimabomben. Författaren är själv från Hiroshima, men är född långt efter atombomben släpptes över staden, och i efterordet berättar hon att hon alltid försökt undvika att prata om och ta reda på saker om vad som hände den gången. Men när hennes redaktör föreslog att hon skulle göra en serie om bomben så började hon inse att hon inte borde undvika allt som hade med den att göra. Resultatet blev de här novellerna.
Den första utspelar sig tio år efter bombningen. Huvudpersonen Minami var ett barn då och är nu en ung kvinna. Hon bor i ett slumområde, som befolkas av de som förlorat sina hem p.g.a. bomben (det fanns tydligen kvar fram till 1977), tillsammans med sin mor. De två och Minamis bror är de enda överlevande i en familj på sex. Minami uppvaktas av en man, men känner sig ovärdig. Hon plågas av skuldkänslor över att just hon överlevde och inte hennes systrar, hennes klasskompisar m.fl. och över att hon inte kunde hjälpa alla de som låg döda och döende i staden. En sorglig och gripande berättelse.
De andra två novellerna handlar om Nanami, en släkting till Minami. Även om hon inte själv är en hibakusha (överlevande efter atombombningarna i Hiroshima och Nagasaki), hon är född på 60-talet, och dessutom bor i Tokyo, så märker hon effekterna av bomben. Hennes mamma, som upplevde bombningen, dog tidigt, och Nanamis bror ligger på sjukhus. Man vet inte om det har med atombomben att göra. Kanske inte. Grannflickan förbjuds i alla fall att umgås med de båda syskonen. Tydligen är det vanligt att både hibakusha och deras barn diskrimineras. Den första berättelsen om Nanami utspelar sig när hon är barn, men i den andra är hon vuxen. Hennes far har nyss gått i pension och försvinner under dagarna. Nanami oroar sig för vad han håller på med, och förföljer honom till Hiroshima. Inflätat i berättelsen visas hur Nanamis föräldrar träffades för första gången, i Hiroshimas slum. De här berättelserna är inte lika dramatiska som den om Minami, men visar hur atombomben påverkar livet för de som inte ens var födda när den fälldes.
Etiketter:
Fumiyo Kouno,
Gamla bokdagboken,
Manga (och sånt),
Seriealbum
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar