torsdag 8 april 2004

Marie och Mårten i Nya världen


Marie och Mårten i Nya världen
av Maj Bylock

Det här är den femte boken i Maj Bylocks serie om de vallonska tvillingarna Jean och Marie. När de är barn flyr familjen till Sverige eftersom det finns arbete för vallonska smeder där. Det är inte tillåtet att lämna landet, men de kan inte försörja sig hemma. Sedan får vi följa dem i det nya främmande landet. De senaste böckerna har nästan bara handlat om Jean, som reser omkring för att lära sig urmakaryrket. Nu är det dags för en bok om Marie. Hon och hennes älskade Mårten måste lämna Sverige och bestämmer sig för att flytta till Amerika. Ännu en gång ska Marie byta land, men den här gången tänker hon inte förvänta sig ett paradis som hon gjorde när hon var liten och flyttade till Sverige. Men hon har ju i alla fall Mårten, och under resan faller det på deras lott att ta hand om en liten pojke som blir moderlös. Sedan är det en hel del typiska flytta-till-Amerika-saker i boken. Att bygga upp ett nytt liv, lite möten med indianer och vilda djur. Såna saker.

Det går väldigt snabbt att läsa boken (det är ju en barnbok). Det är rätt spännande och intressant att läsa, men jag tycker att det är ofta är så att man inte kommer särskilt nära inpå personerna i Maj Bylocks böcker. Jag tycker inte att jag känner Jean, Marie eller de andra särskilt bra. Men det kanske är en barnboksgrej. Jag läser väl inte riktigt så många barnböcker att jag kan utropa mig till expert.

De tidigare böckerna i serien heter förresten "Flykten till järnets land", "Den svartes hemlighet", "Spöket på Örneborg" och "Klockan och Döden".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar