söndag 21 augusti 2011

En smakebit på søndag (vecka 33)

Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Se resten av veckans smakbitar här, och även information om hur du deltar.

Han hade alltså testamenterat pistolen till henne. Den var hans käraste ägodel. Hon lät den, fortfarande i sin påse, glida ner i axelväskans djup. Visserligen var det knappast troligt att polisen skulle söka igenom skrivbordslådorna när det så tydligt var fråga om självmord, men det var lika gott att inte ta några risker.
(P. D. James, "Ett opassande jobb för en kvinna", s. 11)


Jag har kommit ungefär halvvägs i den här deckaren, den första av två (tror jag) böcker om privatdetektiven Cordelia Gray. Cordelias äldre kompanjon tar livet av sig och testamenterar hela deras detektivbyrå till Cordelia. Mycket snart får hon sitt första fall att lösa på egen hand, och det rör ett annat självmord. En vetenskapsman vill att hon tar reda på mer om hans son och vad som kan ha legat bakom hans beslut att begå självmord. Men var det självmord?

4 kommentarer:

  1. Jeg husker å ha sett en serie om Cordelia Grey på tv, den minnes jeg at jeg likte godt. Tusen takk for smakebiten :)

    SvaraRadera
  2. Jag visste inte att de här fanns som TV-serie, jag trodde bara det var P. D. James huvudsakliga serie om kommisarie Dalgliesh som hade gått på TV. Det hade kanske varit kul att se. Speciellt om den är inspelad under den tid som boken utspelar sig (tidigt 70-tal), men det är den kanske inte.

    SvaraRadera
  3. Intressant. Första avsnittet av serien är ju samma som den här boken, men sedan måste de ha hittat på några mysterier bara för TV. Kanske att någon är en filmatisering av "Skallen under huden" (den andra boken om Cordelia Gray). Jag har en kompis som är ett stort fan av P. D. James och av brittiska TV-deckare, ska höra med henne om hon har sett serien. :)

    SvaraRadera