måndag 21 februari 2011

The Final Solution


The Final Solution
av Michael Chabon

"The Final Solution" är en trevlig, smart och lite annorlunda deckare. Och äntligen lite Sussexpepp (i motsats till Sussexdepp)! Det är 1944, på landbygden i Sussex. Ett flyktingbarn från Tyskland är inkvarterat hos prästfamiljen i den lilla byn. Pojken pratar inte, kanske är han stum efter någon traumatisk krigsupplevelse. Hans märkliga husdjur, en papegoja, pratar desto mer - åtminstone när den vill. Mest rabblar den sifferkombinationer. Vad för siffror? En hemlig kod? Numret till ett bankkonto i Schweiz?

En dag hittas en annan av prästgårdens inneboende mördad, och samtidigt har papegojan försvunnit. Den lokala polisen är ovan vid mord, och bestämmer sig för att rådfråga en gammal man, som bor i byn men mest håller sig för sig själv. En gång i tiden var han en ansedd detektiv, men på ålderns höst har han dragit sig tillbaka till landsbygden på Sussex och ägnar sig åt biodling. Han är mycket gammal nu, och både kropp och tankeförmåga sviker honom allt som oftast. Men han går ändå med på att försöka lösa fallet. Inte för att han bryr sig om att ta fast mördaren - utan för att han vill hitta pojkens papegoja.

Den här boken tyckte jag om. Läs den gärna. Den är kanske inte helt lättläst. Även om texten är klar och tydlig så används många ganska ovanliga ord. (Den finns inte på svenska.) Men å andra sidan är den väldigt kort, inte ens 130 sidor. Och då innehåller den ändå flera helsidesillustrationer. Alltså, läs ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar