torsdag 12 augusti 2010

An African In Greenland


An African In Greenland
av Tété-Michel Kpomassie

Jag googlade något helt annat (okej, det var nåt med böcker) och kom på något sätt in på ett forum där den här boken nämndes. Efter att ha läst lite mer om den på nätet var jag bara tvungen att beställa den! Det är en självbiografi eller en reseskildring eller någon sorts etnografisk bok. Den handlar om Kpomassie själv och hur han genomförde en minst sagt udda dröm.

Tété-Michel Kpomassie är född och uppvuxen i Togo. Familjen levde ett traditionellt liv. Hans far var en viktig man, och hade många fruar och massor av barn. När Kpomassie blev svårt sjuk efter en orm-relaterad olycka tyckte fadern och en av hans fruar att det enda vettiga var att be pytonkulten inne i djungeln om hjälp. (Jag vet att det här låter helt påhittat, men det är det alltså inte.) De lyckades bota pojken och en pytonprästinna ville att han skulle invigas i kulten och stanna i deras ormfyllda by i många år. Kpomassie var inte så positivt inställd till tanken, men det var egentligen inte upp till honom att bestämma.

I samma veva hade han av en slump läst en bok om Grönland och blivit helt betagen av det landet. Han stora dröm blev att åka dit och leva som eskimåerna. Han bestämde sig för att lämna hemmet och resa till sin faster i grannlandet. Där jobbade han tills han hade råd att resa vidare, ett stycke i taget, närmare och närmare Grönland.

Han nämner på ett ställe att det var enklare att komma in i Europa än att resa mellan olika länder i Afrika. Misstänker att det inte riktigt är så idag ... Kpomassie gjorde sin resa på 1950- och 60-talen.

Det tog många år för Kpomassie att nå Grönland och när han kom fram blev han först ganska besviken. Grönländarna levde inte alls på det sätt som han hade föreställt sig och drömt om. Så resan blev ännu längre, i jakt på grönländare som fortfarande levde som förr i tiden. Hela tiden skriver han om människor han möter, deras sedvänjor (vare sig det är i Togo, Frankrike eller Grönland, eller något av de andra länder han hinner med) och om de han blir vän med och/eller bor hos. Det känns inte direkt som att han slätar över något för att inte stöta sig med någon. Fascinerande bok. Och ofta roligt. Vilken idé att över huvud taget ge sig ut på den resan!

Boken ska finnas översatt till svenska (den är från början skriven på franska), men det verkar inte vara så lätt att köpa den. Men det finns säkert bibliotek som har den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar