måndag 17 augusti 2009

Jenny S


Jenny S
av Denise Rudberg

Nu har jag läst min första Rudberg. Jag trodde den skulle vara sämre. Haha! För visst är det usch och fy att läsa Denise Rudberg? Mycket mer än att läsa andra svenska chick lit-författare, känns det som. Men det kan inte bero på att hon är sämre än andra svenska chick lit-författare. Det är väl ungefär samma klass på de flesta jag har läst. Nån var förstås mycket tråkigare. Hon kanske var först eller är mest känd?

Utgångspunkten för "Jenny S" är väldigt lik "Mossvikenfruar - Chansen" av Emma Hamberg. Båda huvudpersonerna lever extremt vanliga liv i små samhällen någonstans i Sverige tills de upptäcker att deras respektive män har varit otrogna. Då sticker de till Stockholm. För övrigt händer det olika saker i de båda böckerna.

Jenny står helt ensam efter att Jocke har svikit henne. Hon har alltid haft dålig kontakt med sin familj, uppväxten var trasslig, och av vissa anledningar funkar det inte så bra att vända sig till kompisarna eller hennes "ställföreträdande familj" som hon skaffade i tonåren. Det är en lång historia, som berättas efter hand i boken.

Med sitt inte särskilt omfattande sparkapital och en bil full av utvalda ägodelar beger sig Jenny alltså till Stockholm. Hon flyttar in på hotell och gör upp en handlingsplan som hon disciplinerat följer. Hon verkar väldigt praktisk. Det första hon behöver är ett jobb, och det lyckas över förväntan. Hon hittar ett jobb som ekonomiassistent (eller vad det heter) och receptionist på en liten, exklusiv mäklarfirma. Alla som har haft jobbet tidigare har varit helt hopplösa, och Jenny gör sig snabbt oumbärlig. Chefen, Sebastian Bäckström, är krävande, men han verkar väldigt nöjd med Jenny. Hans bror Per och Pers man Bo blir hennes vänner, och speciellt Bo hjälper henne att finna sig till rätta i Stockholm. Det går bra för Jenny. Men borde hon inte reda ut saker och ting med Jocke? De har ju inte ens pratat efter att Jenny fick hans brev där han erkände allt. Jenny har knappt haft kontakt med någon från sitt gamla liv. Men till slut blir hon tvungen ...

Helt okej bok. Ganska rolig, lagom dramatisk ... Som sig bör beskrivs shoppingturer och alla nytillskott i Jennys garderob ingående. Mycket annat också. Kommer vara skitkul att läsa om trettio år. :)

En person som heter Matilde nämns ibland, och mot slutet dyker hon t.o.m. upp på riktigt i handlingen. Boken efter "Jenny S" heter "Matilde". Och boken efter det heter "Åse" och handlar om Matildes syster. Det har jag redan läst om på annat håll, Åse nämns inte i boken om Jenny. Jag tror inte att handlingen i de tre böckerna har så mycket med varandra att göra, bara att några personer dyker upp i flera av böckerna. Sånt är kul. Är det inte så att hennes första tre böcker hänger ihop med varandra på liknande sätt? Och kanske med dessa också?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar