lördag 28 oktober 2006

Emma 3


Emma 3
av Kaoru Mori

Här har jag skrivit om de båda tidigare delarna i Emma-serien.

Att de unga tu ska får varandra är en omöjlighet, och Emma och William har insett detta. Emma lämnar London och får nytt arbete hos en rik tysk familj, som flyttat till Yorkshire i samband med industrialiseringen. Nu är inte Emma ensam piga i hushållet längre utan en del av den stor tjänarstab som behövs för att hålla en herrgård i ordning.

I London försöker William glömma Emma genom att arbeta med familjens affärer och att börja delta i societetslivet. Båda delarna gläder hans familj. Familjeföretaget måste ju skötas även av den kommande generationen och att knyta sociala kontakter är minst lika viktigt.

Jag tycker att serien är väldigt bra med sin detaljerade beskrivning av livet i 1800-talets England. Det enda jag har att invända är att dialogen emellanåt är lite klumpig. Den är ju översatt från japanska till svenska, och ska föreställa gammaldags engelska och ibland tyska. För att ge detta intryck så försöker författaren använda en del gammalmodiga uttryck, men det klingar inte alltid helt rätt. Men man får bortse från det. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar