onsdag 6 augusti 2014

Min syster är i tusen bitar


Min syster är i tusen bitar
av Annabel Pitcher

Jamies syster Rose dog för fem år sedan. Sedan dess har ingenting varit sig likt. Pappan dricker och försummar jobbet, och mamman har nyligen lämnat familjen och flyttat ihop med en annan man. För Jamie, som inte har fyllt tio år än, är sorgen inte alls lika närvarande som den är för föräldrarna. Alla säger att han en dag kommer inse vad som har hänt, och då kommer han också sörja. Men han kommer ju knappt ens ihåg att Rose fanns.

Pappan har fått ett nytt jobb i en annan del av England. Han och Jamie och storasyster Jasmine, som är tvillingsyster till Rose, flyttar. Jasmine och Jamie försöker så gott de kan att ha ett normalt liv. Men pappan bara dricker och tänker på Rose, och mamman verkar helt ha glömt bort dem. Men i skolan kanske Jamie i alla fall kan verka normal. Han behöver ju inte tala om att hans syster är död, eller att han inte var särskilt populär på sin förra skola. Och han verkar ju nästan ha fått en kompis här.

Det är något som känns lite fel med "Min syster är i tusen bitar". Det är något med atmosfären, något med att alla vuxna är nästan karikatyrartat oförstående. Jag köper att föräldrarna inte klarar av att vara föräldrar längre. Men att inte en enda lärare eller ens Jamies terapeut (som han träffade ibland när de fortfarande bodde i London) förstår sig på honom. Å andra sidan är ju hela boken berättad av just Jamie, så det kanske bara är så han upplever det. Jag vet inte om det här är en hemsk spoiler, men - Rose dog i en terrorattack, och kanske är tanken att de vuxna utanför familjen fäster större vikt vid hennes död än de annars skulle gjort. De ser väl bara terrorattacken, och Jamie och Jasmine blir osynliga.

Men jag tycker ändå om boken. Särskilt fint är det med Jamie och Jasmine som försöker hålla ihop familjen och vardagen utan att alltid lyckas så bra, de är ju bara tio och femton. Jasmine minns förresten Rose mycket väl, som tvillingssyster var hon ju den allra närmaste. Men vad än hennes föräldrar vill så vill Jasmine fortsätta att leva och utvecklas. Och så gillar jag så klart Jamies nya kompis Sunya. Den enda muslimska eleven på skolan. Utfryst, men klok och rolig. Men Jamie vet inte riktigt om han bör vara hennes kompis. Efter Roses död, som orsakades av islamistiska terrorister, hatar hans pappa alla muslimer. Och Jamie vill ju så gärna vara sin pappa till lags, men det är inte lätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar