söndag 3 augusti 2014

En smakebit på søndag (vecka 31)

http://gronneskoger.blogspot.se/2014/08/sommerferien-er-over-en-smakebit-pa.html

Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Idag har Mari dragit igång En smakebit på søndag igen efter semesteruppehållet. Jag vet knappt vilken vecka det är nu, men jag ska vara ledig från jobbet ett litet tag till i alla fall. Skönt med semester. Och jag hinner läsa väldigt mycket. Det är aldrig fel. :)

Jag läste ut en bok i natt, och har inte hunnit börja på nån ny än. Så jag kanske bara ska ta en smakbit från den som jag just läste ut. Det är ju en riktigt bra deckarserie också ... Det är den sista boken (kan man hoppas på fler?) av de tre böckerna om Euthanasia Bondeson. Det är 1850-tal och Euthanasia är en populär svensk författarinna som reser runt med sin sällskapsdam Agnes och för tillfället ytterligare några personer. Ibland hamnar de mitt i ett mordmysterium. Tidigare böcker har utspelat sig i London och i Rom, och i den här boken befinner de sig bland annat i vad som nu är i Jordanien och Israel, men framför allt är de i Istanbul.
I detsamma knackade det på dörren. Betjänten kom in och räckte polismästaren en biljett, som han snabbt ögnade igenom.
"Er vän - var han ljushyllt, sa ni?"
Jag nickade.
"Man har hittat ett europeiskt lik i hamnen, påfallande blekt. Hamnen är osäker och främlingar kliver ofta fel. Kan det vara han?"
"Låt oss se kroppen!" sa Owain.
Sedan följde en stunds orientalisk artighet. Polismästaren hävdade att han då rakt inte kunde visa sina framstående gäster något så obehagligt. När vi gjort klart att inget lik kunde få oss att höja på ögonbrynen följde en stunds argument om att inte kunde han visa en hederlig kvinna en sådan förskräcklig syn ...
(Carina Burman, "Hästen från Porten", s. 142-143)

18 kommentarer:

  1. Tack för smakbiten. Det var länge sedan jag läste något av Carina Burman - kände inte till att hon skrivit en deckarserie!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nästan bara läst hennes deckare. :) En annan roman har jag också läst.

      Radera
  2. Det var en fin smakebit. Noen ganger kan kulturforskjeller være rett morsomme :-) Jeg kjenner ikke til denne forfatteren så jeg må se om jeg kan finne noe av henne på norsk :-) Ønsker deg en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om de är översatta till norska. Första finns på engelska vet jag, men inte del 2 och 3.

      Radera
  3. Ukjent for meg. Men sikkert en bra bok dette. Fint med serier. Ha en fin sommersøndag! Jeg har nettopp kommet inn fra en trilletur med lille barnebarn i barnevogn, og det er VARMT ute!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter mysigt. Det har varit lite väl varmt de senaste veckorna, tycker jag. Men jag har åtminstone fått läst en del - inte mycket annat man orkar. Men nu är det lite svalare igen. Och det regnar, så det kanske blir mycket läsning inomhus ändå. :)

      Radera
  4. Ekkel smakebit…. Takk for tips.:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lät lite hotfullt där ... med att utlänningar ofta "kliver fel".

      Radera
  5. Svar
    1. Det är en riktigt bra deckarserie. Lite udda sådär.

      Radera
  6. Låter väldigt intressant och den hamnar nog på min önskelista. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  7. Virker som en spennende serie, takk for smakebiten :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och ganska annorlunda. Jag gillar den. :)

      Radera
  8. Tack för smakbiten. har faktiskt aldrig läst denne författare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är den fjärde av hennes böcker som jag har läst. Hon är bra på att skriva på ett språk som för tankarna till tiden hon skriver om.

      Radera
  9. Tack för spännande smakbit. Den här deckarserien har jag på min läslista, börjar nog bli dags att läsa den snart ;)

    SvaraRadera