onsdag 13 augusti 2014

Farmor og jeg


Farmor og jeg
av Anna Fiske

För inte så länge sedan läste jag Anna Fiskes "Dansa på mattan". "Farmor og jeg" är en annan sorts serie. Den är tänkt för barn, men kan läsas av alla åldrar.

Annas farmor gör allt med fart, hon är påhittig och pysslig, men inte så förtjust i städning och annat som är tråkigt och tar tid. Eftersom Anna är flera år yngre än sina syskon och kusiner så tillbringar hon mycket tid med sin farmor. I det här seriealbumet finns det flera historier om vad Anna och farmor gjorde. Den gången de spelade bingo och farmor hade glömt läsglasögonen, eller när Anna var ledsen över ett borttappat gosedjur och inte minst den där julen när Annas mamma var trött på alla julförberedelser. Otroligt roliga och charmiga berättelser. Jag gillar också uppslagen med t.ex. farmorfakta och smarta saker att ha i köket, där man får tips i stil med att det är mycket som kan tejpas och att det är bra att ha kex hemma om det hembakade blir äckligt.

Tyvärr verkar serien inte finnas på svenska. Annars hade den kanske varit något för min brors bingospelande barn. Fast man kan väl i och för sig snabböversätta pratbubblorna medan man läser ... Anna Fiske är från Sverige, men hon har bott i Norge i många år och skriver på norska. Det stod förresten lite om serien i senaste numret av Bild & Bubbla (nr 199, tema svenska barnserier). Tydligen ska det finnas ytterligare en samlingsvolym, "Passe på en puddel og andre fortellinger".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar