söndag 10 augusti 2014

1913


1913: Der Sommer des Jahrhunderts
av Florian Illies

Det här är en bok som månad för månad berättar om vad som hände under 1913. Det här året var man ännu lyckligt ovetande om vad som skulle komma att hända 1914. Faktiskt hade vissa kommit fram till att det aldrig mer kunde bli några stora krig, ekonomin hade blivit så globaliserad att det alltid skulle gå emot det egna landets ekonomiska intressen.

Det handlar mycket om de som skulle komma att bli kända. Vad gjorde Hitler 1913 till exempel? (Målade tavlor som såldes till turister och flyttade till Tyskland för att undvika militärtjänstgöring, tydligen.) Eva Braun var ett och ett halvt år gammal. Och vad gjorde Stalin det här året?

Vad skrev bröderna Thomas och Heinrich Mann i sina brev? Vart reste Picasso? Och vart reste Kafka? (It's complicated.) Vad oroade sig Freud över och vad arbetade han med? Vad skrev Bertolt Brecht? (Dagbok och en skoltidning.) Och vad skrev kritikerna om Marcel Proust, vars första bok i På spaning efter den tid som flytt kom ut det här året?

Var fanns egentligen Mona Lisa, som hade stulits från Louvren 1911?

Jag undrar om den svenska översättningen innehåller fotnoter om vilka alla är. En del personer är kanske inte riktigt lika kända utanför de tysktalande länderna. Det står till exempel ganska mycket om en konstnär vid namn Oskar Kokoschka som jag verkligen aldrig hört talas om tidigare. Else Lasker-Schüler känns inte heller bekant - men intressant! (Nej, jag har ingen koll på konst. De kanske egentligen är jätteberömda.) Det spelar faktiskt ingen roll om man vet vilka människorna är eller inte. En viss aning får man ju genom boken, och man kan ju slå upp dem lite snabbt om man vill veta mer. Det är ändå inte en bok som passar för sträckläsning. Särskilt inte på tyska. Det här är snäppet svårare än vad jag egentligen klarar att läsa på det språket.

Jag gillar ett här sättet att presentera en tid på. Att bara blanda alltihop, så att man får en känsla för vad som hände precis just då. Både större händelser och vad de som redan var etablerade namn gjorde, men också vad de som senare skulle bli kända gjorde just då. De som föddes 1913 till exempel, just 1913 var det väl mest intressant för familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar