tisdag 19 augusti 2014

Hästen från Porten


Hästen från Porten
av Carina Burman

Den tredje, och hittills sista, boken om Euthanasia Bondeson, har undertiteln "ett österländskt mysterium" och utspelar sig till större delen i Istanbul, men Euthanasia och hennes sällskap reser även genom bl.a. Jordanien. Det är 1853, och landsgränser och ortsnamn är inte alltid de samma som de vi har nu. Hon är fortfarande ute på samma långa resa som tidigare har tagit henne till London och Rom, men numera är sällskapet utökat och består inte bara av sällskapsdamen Agnes.

Euthanasia Bondeson är en berömd författarinna både i Sverige och en del andra länder, och de här böckerna är skrivna som om det var hon som hade skrivit dem. Man förstår också att hon nyss har givit ut en bok om sina äventyr i London, men jag antar att den inte skulle vara exakt likadan som "Babylons gator". Hon är nog en del frispråkigare, inte minst när det gäller sexualitet, i de här böckerna än vad man faktiskt hade kunnat vara i mitten av 1800-talet.

De tre böckerna om Euthanasia Bondeson är ju deckare, men de är inte riktigt traditionella deckare. Det är inte bara språket och tiden, det finns ju gott om historiska deckare, utan de följer inte heller riktigt receptet med ett mord relativt tidigt i boken som sedan måste lösas. Det är verkligen inte så att Euthanasia samlar alla inblandade i salongen på slutet. I stället är det en lite mer mystisk känsla, som jag gillar. Det pågår saker som man inte riktigt vet, och särskilt här när man kommer in på politik och internationella relationer med det Osmanska riket. Det är spännande, och dessutom är det roliga böcker.

"Hästen från Porten" kom ut 2008, så det börjar bli några år sedan. Jag undrar om det var den sista boken i serien, eller om man kan hoppas på fler. Men det kanske bara var tänkt att det skulle bli de här tre böckerna.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen de här tre deckarna av Carina Burman! Det hade varit jättekul om det kom fler, men jag har inte hört något om det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade det inte varit roligt med en som utspelade sig i Sverige också? Författarlivet och alla systrarna. :) Men det kanske fanns en plan att det bara skulle bli tre och så sluta på topp.

      Radera