torsdag 25 juli 2013

Jag googlar (kanske) fram rätt bok

I förrgår efterlyste jag ju ett par böcker som jag läste för länge sedan. Efter ihärdigt googlande idag så tror jag faktiskt att jag har lyckats hitta den ena själv. Nämligen den med spökhistorier, den som jag var mest intresserad av att hitta.

Den med pojken som upptäcker att mannen han bor hos har dödat två barn (som nu spökar) och att han själv står näst på tur är en spökhistoria av M. R. James. "Lost Hearts". Som jag faktiskt har i min boksamling, i "The Complete Ghost Stories of M. R. James". Uppenbarligen har jag aldrig läst den.

Jag visste inte om boken jag sökte helt enkelt var en samling med några av M. R. James historier, eller en samling spökhistorier av olika författare. Den måste vara på svenska i alla fall, för jag läste den för så länge sedan att det inte kan ha varit på några andra språk. Jag fick inte så väldigt många träffar på Libris när jag sökte efter M. R. James på svenska, och ingen av dem kändes riktigt rätt. Och hur vet jag om det är just "Lost Hearts" som är med i antologierna?

Kanske heter den "Förlorade hjärtan" på svenska? Då fick jag upp en finsk sida som upplyste om vilka antologier M. R. James "Förlorade hjärtan" ingår i. Dels en bok med enbart berättelser av James i, dels en antologi som heter "Mardrömmarnas hus" och som gavs ut av Rabén och Sjögren 1987. Låter inte det lovande?

"Mardrömmarnas hus" är en svensk översättning av en antologi som redigerats av bl.a. Isaac Asimov och som heter "Young Ghosts". Och vilka noveller ingår i "Young Ghosts" då? Många, bland dem "An Uncommon Sort of Spectre" av Edward Page Mitchell, en berättelse om en tysk baron som firar födseln av sina fyrlingsöner med att dricka fyra extra flaskor vin, utöver sina vanliga tjugo, och som får en annorlunda gäst ... Jo, jag är ganska säker på att jag har spårat upp rätt bok.

Och jag har beställt den på Bokbörsen.

Det finns fortfarande en bok jag efterlyser, en som jag inte vet hur jag ska googla fram. Läs gärna min efterlysning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar