onsdag 31 juli 2013

Dödssynden


Dödssynden
av Margit Sandemo

I den här boken är det allmän skingring av isfolksättlingar. Cecilie har redan bott i Danmark en tid (hon är barnflicka till kungens barn) men nu gifter hon sig med en dansk adelsman och slår sig alltså ner i landet för gott. Det äktenskapet är ju ganska speciellt, men jag ska väl inte avslöja för mycket om det är någon som inte har läst böckerna och ändå tänker läsa dem.

Flera av de unga isfolkspojkarna hamnar mitt i kriget nere i Europa (det trettioåriga). Några som tvångsuttagna soldater, och den intelligente Tarjei blir hindrad på väg ner till sitt universitet i Tyskland.

I varje generation av Isfolket brukar det finnas en som är drabbad av släktens förbannelse, med magiska krafter, ofta med ett särpräglat utseende och i värsta fall med en vilja att göra ont. Det finns just nu ett barn i familjen som bär på det här arvet, och honom har de haft mycket bekymmer med, men bland de unga vuxna i släkten finns ingen drabbad. Fast det gör kanske det ändå. Familjens gamla överhuvud, Tengel den gode, hade visst sina aningar om att en av dem ändå var drabbad, men han berättade aldrig vem det gällde. Kommer det fram nu? Självklart!

Jag tänker alltid på den här boken som "den om Cecilie och Alexander" och glömmer bort allt som händer i kriget. och det är mycket, och viktigt för fortsättningen av berättelsen. Eftersom det är så tidigt i serien (totalt är det 47 böcker och detta är bara del 5) så håller Margit fortfarande på att bygga upp det här med hur släktens onda arv kan yttra sig. Det som händer här är nytt och spännande för läsaren. Och så här tidigt i serien är alla böckerna bra.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten
3. Avgrunden 
4. Längtan

2 kommentarer:

  1. Jeg tenker også på den som "Cecilie og Alexander"-boka. Men det er jo, som du skriver, mye annet som skjer utenom også. Savner å lese Isfolket ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var länge sedan jag läste Isfolket förra gången, så det är verkligen mysigt att återknyta bekantskapen. :)

      Radera