tisdag 23 juli 2013

Bloggen 10 år! (Efterlysningar)

Uppdatering 25 juli 2013: Båda böckerna är förmodligen identifierade. De verkar vara en antologi som heter "Mardrömmarnas hus" samt en roman av Zilpha Keatley Snyder, "Spökhuset".

Jag tänkte passa på att efterlysa ett par böcker som jag gillade när jag gick på mellanstadiet sådär, men vars titlar och författare jag inte minns och som jag aldrig har lyckats googla fram.

Båda är på svenska, men antagligen översatta från engelska, och de kom ut på svenska antagligen under 80-talet, men jag kan inte bortse från att det kan ha varit på 70-talet eller tidigt 90-tal heller.

Den jag letar mest efter är en samling spökhistorier - jag vet inte om de är skrivna av samma författare eller olika. Det är inte så många berättelser i boken, kanske fem. Omslaget förestället två spökbarn, den ena (pojken) håller upp ena handen. Det är möjligt att de har långa naglar och hål där deras hjärtan skulle ha suttit, för båda de sakerna nämns i en av berättelserna. Den handlar om ett barn, jag tror en pojke, som kommer till ett hus. På något sätt spökar det. Barnet inser att husets ägare har dödat två barn tidigare (barn som ingen kommer leta efter, det ena beskrivs som ett zigenarbarn) och tagit deras hjärtan, och nu behöver han bara ett hjärta till för att uppnå sin onda plan.

En annan berättelse i samma bok handlar om en adelsman som kallas för nåt i stil med Tre Putäller (kan vara en annan siffra), eftersom han dricker ganska mycket. Just den här kvällen har han blivit far till trillingar, men i barnkammaren är det panik eftersom ett av barnen har försvunnit spårlöst. Då kommer det en gäst till slottet/godset, en man som verkar veta väldigt mycket om adelsmannen och på något sätt talar honom tillrätta eller har en varning. När gästen har gått återfinns den tredje trillingen. Det är barnet som har varit gästen, fast i vuxen, framtida gestalt.

Någon som känner igen det här?

Och den andra boken. Den handlar om några barn som föses ihop på något sätt. De kan vara styvsyskon eller kusiner. Det är nog i "nutid" (alltså typ 70-80-tal). En äldre flicka säger sig vara häxa och går med på att inviga de andra barnen som häxor. Först måste de skaffa häxoutfits. Ett plagg måste stjälas. Flickan har stulit ett par strumpbyxor från en marknad. De andra barnen vill inte stjäla, och snor till slut sockar ur familjens egen tvättkorg. jag tror att ett av barnen kan heta Blair, men att googla "Blair" och "häxa"/"witch" ger inte det resultat jag önskar. ;-)

2 kommentarer:

  1. Själv undrar jag vad det var för bok jag läste om en Winter - eller eventuellt någon annan årstid - som sköt ihjäl sin mamma av misstag. Jag kommer inte ihåg om den var bra, jag undrar mest vad det var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar vara "Sanningen om Winter" av John Marsden.

      Radera