tisdag 23 juli 2013

Bloggen 10 år! (Stephen King)


Idag fyller min blogg tio år. Tio år! Det känns lite galet faktiskt. Nu har den ju inte haft samma adress hela tiden, men eftersom alla de gamla inläggen är överflyttade hit så räknar jag det ändå som samma blogg. För att fira så kommer det idag komma tio inlägg i bloggen. Naturligtvis har jag lagt in dem i förväg, vilket jag annars inte brukar göra. Jag tänkte mest skriva om författare som är eller har varit favoriter. Inte om alla mina favoriter, jag skulle nog inte ens klara av att göra en lista, men om några.

En författare som jag har läst väldigt mycket av, men som det inte står särskilt mycket om i bloggen, är Stephen King. Varför obloggat? För att den stora Stephen King-perioden intäffade långt innan jag började blogga. Det fanns inte ens bloggar på den tiden. Alltså på 90-talet. Jag kommer ihåg att jag hade gjort en lista över alla Stephen King-titlar jag visste om (det står ju i böckerna vilka andra böcker han har skrivit) och kryssade av dem jag hade läst. Jag ville inte missa en enda. Fast det gjorde jag. Jag vet inte om det var så att jag inte fick tag i alla på biblioteket eller om jag bara tröttnade, men jag läste t.ex. inte "Carrie" förrän ganska nyligen.

Jag tror inte ens att det var skräcken jag var ute efter. Jag gillade stilen bara, och beskrivningarna av alla de här amerikanska småstäderna. Numera är det väl helt okej att läsa Stephen King, men på den tiden var det inte det. En gång på gymnasiet fick vi som uppgift på svenskan att skriva en fortsättning på en King-novell. Lärare var mycket noga med att poängtera att det här inte var en författare han tyckte var bra. Jag undrar om det var den typen av kommentarer som gjorde att man tappade intresset för böckerna ...

2 kommentarer:

  1. Samma King-novell som vi fick exakt samma uppgift på? (om en läskig svart fläck i en sjö)

    SvaraRadera