söndag 7 juli 2013

En smakebit på søndag (vecka 27)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv. 

Det är fortfarande lokalt som läses här. Nu läser jag en bok som utspelar sig i Falkenberg, staden som ligger precis söder om Varberg, där jag bor. Städerna ligger ju på rad längs kusten här. Från Falkenberg kommer ju en riktigt känd författare, nämligen Carl-Johan Vallgren.

"Havsmannen" utspelar sig i Falkenberg (Skogstorp och Glommen) 1983. Nella går i nian och försöker skydda sin yngre bror Robert från mobbarna som ger sig på honom i skolan, och från deras egna föräldrar. Mamman super. Pappan super också när han är hemma, men just nu sitter han i fängelse. Just nu har det blivit värre eftersom en av Nellas klasskompisar, som är både våldsam och oberäknelig, har fått för sig att Nella har skvallrat om en sak han har gjort. Och han tänker låta sin hämnd gå ut över Robert.

Där jag är i boken har det just kommit in en övernaturlig företeelse också. Men smakbiten är från lite tidigare i boken och handlar om hur syskonen har det hemma.

Och det konstiga är att man till slut tror att det ska vara så, att det är normalt med en massa fyllon i huset som försöker ställa sig in och snacka med en som om det vore den naturligaste sak i världen: Hur gammal är du då lilla vän? Hur går det i skolan? Eller med darr på rösten säger att de tycker att det är för jävligt att vi måste stå ut med folk som de själva.
(Carl-Johan Vallgren, "Havsmannen", s. 56)Ni kan få en annan sorts smakbit när jag ändå håller på. Jag och två kompisar har just startat en pysselblogg, och där kan man se vad vi försöker knåpa ihop för grejer.

18 kommentarer:

 1. Den här har jag kikat lite på, men kan inte riktigt bestämma mig för om jag vill läsa den eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det dröjde ganska länge innan jag gjorde slag i saken också. :)

   Radera
 2. Jeg skal til Varberg (sammen med mann, min manns søster og hennes barn) neste helg :-) Min manns søster skal løpe i Varberglöppet (riktig?) på lørdag, og mannen min og jeg skal blant annet til Ullared. Resten av tiden håper vi å få drive med litt geochaching i Varberg siden der er så utrolig mange cacher der! Jeg skal selvfølgelig ha med bok, men det spørs om jeg får tid til å lese så mye! Ønsker deg en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas ni hade det fint i Varberg (och i Ullared, som ju tillhör Falkenbergs kommun, där den här romanen utspelar sig - fast romanen utspelar sig vid kusten) och att det gick bra för dinn svägerska i Varbergsloppet. :)

   Radera
 3. Forstår at du ønsker å lese lokale forfattere. Har en lokal her som har skrevet en murstein av en bok, Jon Michelet. Smakebiten din beskriver nok realiteten for mange barn. Dessverre. Takk for smakebiten. Forfatteren er et nytt bekjentskap for meg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner igen namnet Jon Michelet, men har aldrig läst något av honom.

   Ja, det var inte den lättaste boken att läsa p.g.a. temat.

   Radera
 4. Har läst den här och jag gillade den, även om jag tyckte att Den vidunderliga kärlekens historia var ett strå vassare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så länge sedan jag läste Den vidunderliga kärlekens historia nu, men det kan kanske stämma. :)

   Radera
 5. Høres ut som en bra bok:) Takk for smakebiten!
  Ha en fin søndag:)

  SvaraRadera
 6. Enig med de andre om at dette virker som en bra bok så takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 7. Denne boken leste jeg i fjor og likte den veldig godt,den er jo litt trist også. Takk for smakebiten:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Nella har det verkligen inte lätt. :(

   Radera
 8. Elsket Vallgrens bok Den store kjærlighetens historie, eller hva den het.. Han skriver fantastisk.:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vidunderliga", fast vet inte hur de översatte det till norska. Vallgren brukar vara bra. :)

   Radera
 9. Den här boken har jag kollat på flera gånger men ännu inte kommit mig för att köpa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vågar nog rekommendera den. :)

   Radera