torsdag 5 januari 2012

Rakt i plurret, Lotta!


Rakt i plurret, Lotta!
av Merri Vik

I den här boken blir det stora förändringar i Lottas liv. Både hon och Giggi flyttar nämligen till Stockholm. Giggi för att påbörja sina läkarstudier (vilket hon gör med sådan entusiasm att Lotta måste tvinga ut henne på nöjen ibland) och Lotta för att jobba ett tag som sjukvårdsbiträde. Hon har ju alltid tänkt sig att bli journalist, men känner att hon också vill testa annat. Och så kan hon ju dela lägenhet med sin syster Malin, nu när den tredje systern Gerd har flyttat ut ur lägenheten de två har delat. Man får läsa en del om Lottas öden och äventyr på den vårdavdelning där hon jobbar, om de andra som arbetar där och om patienterna.

Lotta hinner också göra bort sig några gånger, så klart. Och hon lyckas också göra bort både Malin och Malins pojkvän Håkan. Det sistnämnda är inte utan betydelse för historien. Malin och Håkan har varit ihop i flera år, men han och Lotta har aldrig kommit överens. Lotta tycker inte att Håkan har särskilt många positiva sidor, men Malin har aldrig hållit med om det. Men den senaste tiden har Malin själv börjat se sidor hos Håkan som hon inte tycker om och hon har börjat ifrågasätta hela relationen. Jag kom knappt ihåg det här. Tydligen har jag inte fäst så mycket vikt vid det vid tidigare läsningar av boken. Jag har ju oftast inte läst böckerna i ordning heller, och då kanske Malin och Håkan-historien försvinner lite. De nämns väl inte ens i varenda bok.

Det här är annars en av de böcker som jag gillar bäst, tror jag. Kanske för att det finns så mycket nytt att berätta om, nu när Lotta hamnar i en helt ny miljö. Det är också en av de böcker där man märker att Lotta inte längre är en del av samtiden. Hon är ju sig lik från 50-talet och nu måste vi väl vara en bra bit in på 70-talet. Lotta försöker till exempel hitta en söt rosa blus, medan Stockholmsungdomarna har platåskor (styltskor, säger de, men jag gissar att det är nåt liknande eller samma sak) och försöker åla sig in i alldeles för snäva jeans (även om den trenden redan sägs vara ute i boken). Lotta ställer sig ganska oförstående till sådant.

Lotta-böckerna:
1. "Det är Lotta, förstås!"
2. "Ja, se Lotta!"
3. "Lotta är sig lik"
4. "Skärp dig, Lotta!"
5. "Lotta slår till"
6. "Fara på taket, Lotta!"
7. "Vilken skiva, Lotta!"
8. "Skriv upp det, Lotta!"
9. "Rena snurren, Lotta!"
10. "Se dig för, Lotta!"
11. "Bra gissat, Lotta!"
12. "Platt fall, Lotta!"
13. "Rena mörkret, Lotta!"
14. "Hejda dej, Lotta!"
15. "Full fart, Lotta!"
16. "Arma Lotta!"
17. "Vilken fullträff, Lotta!"
18. "Håll masken, Lotta!"
19. "Lotta i topp"
20. "Var glad, Lotta!"
21. "Vilken vals, Lotta!"
22. "Festligt, Lotta!"
23. "Vilken tur, Lotta!"
24. "Alla tiders Lotta"
25. "Rena karusellen, Lotta!"
26. "Ge aldrig upp, Lotta!"
27. "Mitt i prick Lotta!"
28. "Lotta går till sjöss"
29. "Det spökar, Lotta!"
30. "Lotta går till väders"
31. "Heja Lotta!"
32. "Toppen, Lotta!"
33. "Fyndigt, Lotta!"
34. "Full rulle, Lotta!"
35. "Rena cirkusen, Lotta!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar