måndag 24 oktober 2011

Med andra ögon

Med andra ögon
av Li Österberg

"Med andra ögon" är ett album som samlar fem av Li Österbergs serier. En av dem, den fina syskonskildringen "Du fattar ingenting", har jag läst tidigare men den tål att läsas om. Den och den andra av de längre serierna i albumet - "Theia Mania" - är de serier som jag gillar bäst här. Båda handlar om någon som är lite udda och inte riktigt passar in i världen. Vid närmare eftertanke är det precis det som alla serierna handlar om. Sedan kan det udda hos personerna bero på att man helt enkelt gillar att gå i egna tankar, att man som Malin i "Theia Mania" kanske har (odiagnosticerad) aspergers eller att man är ... besatt? hemsökt? Det är så olika, det där.

"Med andra ögon" är ett mycket jämnare album än Li Österbergs förra ensam-album "Det är inte så här det ska vara". Det blir aldrig av att jag köper fanzines (även om jag ibland tänker att jag borde) men jag antar att det mesta här är från Li Österbergs fanzine Agnosis. Och att "Det är inte så här det ska vara" samlade äldre serier. Det verkar ju logiskt (och lovande) att hon blir bättre och bättre. "Med andra ögon" är bra helt igenom, och jag gillar att det finns en detalj som knyter ihop flera av serierna även om de egentligen är fristående från varandra.

Teckningsstilen är snygg och realistisk med lite serielook sådär. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det. Det är klart och tydligt tuschat, och jag tror att det skulle vara ganska lättläst även om man inte har läst massor av serier. Kan man säga lättläst om bilder? Ibland i serier (shojo manga kan känna sig träffat!) ser man (jag) ju inte vad bilderna föreställer, som om det var en sån där 3D-bild. Så är det inte här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar