torsdag 1 november 2007

Susanne i hushållsskola


Susanne i hushållsskola
av Lisa Eurén-Berner

Nu kommer väl Susanne att haja till igen. Haha!

För den här helt andra Susanne, som de här böckerna handlar om, har det mycket riktigt (man har ju misstänkt det ett tag) blivit dags för förlovning. Hon är inte så gammal, kanske sjutton år eller så, och jag tror att det anses vara ganska tidigt, även på den här tiden. Man tycker i alla fall inte att det är lämpligt att eklatera förlovningen på riktigt innan hon har slutat skolan.

Det är lite om ett inbrott och om en liten välgörenhetsföreställning som Susanne och hennes vänner sätter upp, innan Susanne åker iväg till en fru på landet för att lära sig laga mat. Det är fem flickor som går kursen samtidigt, och mest får man veta om Susannes rumskamrat. Blanche är en tuff stockholmstjej, som inte gillar det här med att sköta ett hushåll, men har blivit ditskickad av sin far och styvmor. Hon skulle hellre vilja bo hos sin mamma i London, även om där är fattigt efter kriget. Blanche kan köra bil och lär Susanne, nåtsånär i alla fall. Och så ser ju Susanne och hennes mamma till att historien med Blanche får ett lyckligt slut. Susanne blir duktig på att laga mat. Slut.

Handlingen och personskildringarna är väl inte så imponerande. Men det är kul att läsa om den här tiden, inte minst hur Susannes lillebror pratar.

Sprakfåleböckerna:
1. "Fröken Sprakfåle"
2. "Fröken Sprakfåle växer upp"
3. "Fröken Sprakfåle på grönbete"
4. "Fröken Sprakfåle förlovar sig"
5. "Fröken Sprakfåle byter namn"
6. "Unga fru Sprakfåle"
7. "Sprakfålen tar farväl"
8. "Inga-Majas baby"
9. "En liten sprakfåle till"
10. "Sprakfålen tar semester"
11. "Susanne på egen hand"
12. "Mamma opp i dagen"
13. "Susanne och en ann'"
14. "Susanne i prästgården"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar